Panningen, Netherlands

Ondernemer zet raad Beesel aan het denken: geen half miljoen euro voor De Schakel

De eigenaar van de Luxor-bioscoop in Reuver heeft de raad van de gemeente Beesel aan het twijfelen gebracht over het toekennen van een voorbereidingskrediet voor gemeenschapshuis De Schakel. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van maandag was er een schorsing en amendement nodig om tot een oordeel te komen.
Youri Buis | 23 september 2024 22:48 | Aangepast op 23 september 2024 22:48
Half miljoen euro
Joep Caubo gaf tijdens de raadsvergadering aan dat hij bedreigingen ziet voor zijn bioscoop. De ondernemer vindt het “jammer” dat er niet wordt gekeken naar zijn ideeën, maar wel naar het plan van het college. Het voornemen is om een half miljoen euro beschikbaar te stellen voor een gedegen programma met eisen, aanbesteding en ontwerpen voor de herontwikkeling van het gebouw.

Theater en bibliotheek
Het plan van Caubo is om ruimte te maken in zijn bioscoop. Zo wil hij het voormalige theatergedeelte laten terugkeren en de bibliotheek de mogelijkheid bieden om zich in het pand te vestigen. “Ik wil heel graag dat het mogelijk beschikbaar gestelde bedrag van 500.000 euro wordt gebruikt om alternatieven voor De Schakel te onderzoeken. Die zijn er en daar wil ik graag aan meewerken”, zei Caubo maandag.

Portefeuillehouder Linda van den Beucken bevestigde dat ze “op drie momenten” contact met de ondernemer heeft gehad. Volgens Van den Beucken vroeg hij of zijn plan in aanmerking kwam voor een subsidie. “We hebben hem uitgelegd dat er geen subsidiepot voor is, maar hij had ook nog geen concreet plan. Ik heb hem uitgenodigd om terug te komen als hij die wel heeft”, aldus de portefeuillehouder.

Amendement
Enkele raadsleden werden door de inspreekbeurt van Caubo aan het denken gezet. Zo vroeg Rob Ambaum van de Beeselse Lijst direct een schorsing van de vergadering aan. Jan Hendriks van de VLP wilde weten hoe de rest van de raad na het betoog van Caubo over het raadsvoorstel dacht. Op die vraag counterde Lou Cremers van het CDA met de mededeling dat zijn partij een amendement had voorbereid, samen met de Beeselse Lijst en Samen Verder.

In het amendement stellen de drie partijen voor om het voorbereidingskrediet op te splitsen in plaats van het in één keer beschikbaar te stellen. “Het krediet van 500.000 euro is bedoeld voor voorbereiding, niet voor de totale investering. Volgens ons is 100.000 euro voldoende en dat is ook beaamd door het college”, zo onderbouwde Cremers het amendement, dat unaniem werd aangenomen.

100.000 euro
Hierdoor gaat er een streep door het voorgestelde bedrag van een half miljoen euro en wordt er in eerste instantie een ton beschikbaar gesteld. Voor het investeringskrediet volgt in januari een beslismoment, stelde Van den Beucken. Een eventueel uitgewerkt plan van Caubo wordt als extra scenario in het raadsvoorstel opgenomen, beloofde de portefeuillehouder.

Lees ook

Vacature voor nieuwe burgemeester Beesel opengesteld

Wie de nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel wil worden, kan beginnen met solliciteren. De vaca...

Ruim 900 inwoners van Peel en Maas leven in armoede

In 2023 leefden twee procent van de inwoners in de gemeente Peel en Maas in armoede. Dat komt neer o...

Nieuwe burgemeester Beesel moet voor twee termijnen gaan: “Willen niet stilstaan”

De nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel moet benaderbaar en verbindend zijn. Ook moet deze per...

Bijeenkomst om wensen rond project ‘De Groene Loper’ te bespreken

Er wordt een bijeenkomst georganiseerd om de wensen en behoeften rondom het project ‘De Groene Loper...

Waarnemend burgemeester Beesel wil niet alleen op de winkel passen

Na het vertrek van Bob Vostermans is Chantal Nijkerken de waarnemend burgemeester van de gemeente Be...

Dagelijks groente en fruit voor leerlingen op basisscholen in gemeente Beesel

Leerlingen op basisscholen in de gemeente Beesel krijgen vanaf dinsdag elke dag één stuk fruit of gr...