Panningen, Netherlands

Waarnemend burgemeester Beesel wil niet alleen op de winkel passen

Chantal Nijkerken.
Na het vertrek van Bob Vostermans is Chantal Nijkerken de waarnemend burgemeester van de gemeente Beesel. Daar wil ze niet alleen maar zitten om acht maanden te overbruggen. “Daar heb ik te veel energie voor. Ik wil oprecht mijn steentje bijdragen en er vol voor gaan”, zegt ze in Studio P&M.
Youri Buis | 4 oktober 2024 17:01 | Aangepast op 4 oktober 2024 17:01
Telefoontje
Ze was bezig met het schillen van fruit in de keuken. Ineens ging de telefoon: gouverneur Roemer. “Als zodanig staat hij in mijn contactenlijst”, vertelt Nijkerken, lid van de VVD. Ze legde het fruit weg, waste haar handen en nam de telefoon op. Al vrij snel werd duidelijk dat Roemer niet alleen belde om gezellig bij te kletsen. “Hij zei: ik zoek een waarnemend burgemeester, zou jij dat iets vinden? Daar heb ik natuurlijk even over nagedacht en vervolgens opnieuw contact opgenomen.” Nadat ook de vertrouwenscommissie haar vertrouwen had uitgesproken, was het snel rond.

Dicht bij de mensen
Nijkerken was wethouder in de gemeenten Venray, Meerssen en Onderbanken. Nadat ze tussen 2015 en 2021 lid was van de Tweede Kamer, ging ze aan de slag als zelfstandig ondernemer. Politiek en openbaar bestuur heeft haar altijd aangesproken. “Ik vind het heel fijn om het verschil te kunnen maken in het leven van mensen. In mijn hele carrière heb ik heel wat mee mogen maken, maar het mooie van de lokale politiek is dat je heel dicht bij mensen staat. Het besluit dat je vandaag neemt, heeft morgen effect”, aldus de waarnemend burgemeester van Beesel.

Denken in problemen
Als lid van de Tweede Kamer ervaarde Nijkerken dat ze daar veel minder dicht bij de mensen staat. “Als volksvertegenwoordiger had ik dat altijd het gevoel dat ik meer in problemen dacht, terwijl je als bestuurder meer in oplossingen denkt. Dat vind ik heel fijn om te doen. Als je ergens een probleem ziet, moet het ook opgelost worden.” Toch heeft ze geen spijt van haar tijd in Politiek Den Haag. “Het was een ervaring die ik nooit had willen missen. Ik vind het ook heel fijn om te weten hoe een heel traject om tot wetgeving te komen, eruitziet.”

Anders doen
Op 23 september zat Nijkerken haar eerste raadsvergadering voor. Ze begon die vergadering meteen met een duidelijke mededeling: “Ik ga een aantal dingen anders doen.” Ze gaf onder meer aan bereid te zijn een vergadering te onderbreken om zaken beter op te helderen. Ook liet ze weten streng op te treden als raadsleden elkaar niet respectvol benaderen. “Ik vind het heel belangrijk dat onze inwoners het goed kunnen volgen. Dat betekent dus dat je heel helder moet schetsen hoe zaken verlopen”, zegt Nijkerken daarover in Studio P&M. “Ook vind ik het erg belangrijk dat onze raadsleden onderling het debat met elkaar voeren.”

Proeven
Ze kent Beesel van het Draaksteken. Als Tweede Kamerlid aanschouwde ze het spektakel in 2016 en toen was ze onder de indruk. “Het was ook het eerste waar ik aan dacht toen de gouverneur mij belde”, lacht Nijkerken. Inmiddels kent ze de gemeente een stuk beter. Dat is maar goed ook, want ze zwaait tot mei de scepter als waarnemend burgemeester. Het is de eerste keer dat ze dit ambt uitvoert en daar wil ze dan ook gebruik van maken.

Op de kaart zetten
“Ik wil er echt aan proeven. Er komt natuurlijk veel bij kijken. Als waarnemer mag ik bijvoorbeeld in mijn eigen woonplaats (Schinveld) blijven wonen. Over zulke dingen moet je heel goed nadenken. Je gaat zoiets niet voor één of twee jaar aan”, aldus Nijkerken over het burgemeesterschap. Hoewel ze in Beesel ‘slechts’ tijdelijk de burgemeester is, hoopt ze wel iets achter te laten. “Ik zal er alles aan doen om de gemeente Beesel ook in de regio op een goede manier op de kaart te zetten. Ik ga dus niet op de winkel passen, maar ik heb ook geen speciale opdrachten meegekregen.”

Lees ook

Felicitaties bij receptie nieuwe burgemeester: "Ik feliciteer hem alvast met zijn nieuwe huis"

Energiek, sportief en met een jonge uitstraling. Zo omschrijven inwoners de nieuwe burgemeester van ...

Bob Vostermans geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Peel en Maas

Bob Vostermans is dinsdagavond geïnstalleerd als tweede burgemeester van de gemeente Peel en Maas. D...

College Beesel draagt Bob Vostermans over aan Peel en Maas

Met een symbolische overdracht op het stuk land van Peel en Maas aan de overkant van de Maas bij Bee...

Dagelijks groente en fruit voor leerlingen op basisscholen in gemeente Beesel

Leerlingen op basisscholen in de gemeente Beesel krijgen vanaf dinsdag elke dag één stuk fruit of gr...

Wethouder Anouk Huijs bevallen van dochtertje Jip

Anouk Huijs en haar man Thomas zijn ouders geworden van dochtertje Jip. De wethouder van de gemeente...

Hoe Bob Vostermans de politiek in rolde: van Velden tot Peel en Maas

Vanavond wordt Bob Vostermans geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Peel en Maas, waarmee h...