Panningen, Netherlands

Sluitende begroting in Beesel, maar wel onzekerheid

De gemeente Beesel heeft de meerjarenbegroting voor 2025 gepresenteerd, waarin de plannen, ambities en uitdagingen voor het komende jaar en de jaren erna worden geschetst. Ondanks een financieel gezond perspectief, kent 2026 een onzeker karakter door risico’s rondom de rijksbijdragen. Financiële stabiliteit ondanks onzekerheden.
De redactie | 16 oktober 2024 09:27 | Aangepast op 16 oktober 2024 09:27
De begroting van Beesel voor 2025 toont een sluitende balans tussen inkomsten en uitgaven. Hoewel de verwachtingen voor de komende jaren gunstig zijn, voorspelt de gemeente in 2026 rode cijfers. Dit komt voornamelijk door de onzekerheid over de bijdragen vanuit het Rijk. “Voor een kleine gemeente als de onze is die afhankelijkheid groter dan bij grotere gemeenten,” stelt de gemeente. Desondanks wijst Beesel op haar sterke reservepositie, waarmee zij haar financiële gezondheid kan waarborgen en ambities kan blijven nastreven.

Investeren in goede voorzieningen en een duurzame toekomst
Beesel zet in 2025 haar beleid voort met aandacht voor belangrijke thema's zoals armoedebeleid, mobiliteit en de omgevingsvisie. Onder andere wordt er gewerkt aan de plannen voor een vernieuwd gemeenschapshuis, de Schakel, samen met de huidige en nieuwe gebruikers. Daarnaast start in 2026 de bouw van een nieuwe school in Beesel (het IKC).
Op het gebied van woningbouw heeft Beesel ook ambitieuze plannen. De afgelopen jaren werden al 155 woningen gerealiseerd en voor de komende periode ligt de focus op nog eens 500 woningen, met speciale aandacht voor jongeren en ouderen. Ook zet de gemeente in op verduurzaming van woningen, waarbij huishoudens met een kleiner budget extra ondersteuning krijgen.

Verkeer, verkeersveiligheid en toerisme als speerpunten
Een andere belangrijke pijler van de begroting is het mobiliteitsbeleid. Beesel werkt in 2025 aan een nieuw beleidsplan voor mobiliteit, waarin uitdagingen rond verkeer en verkeersveiligheid centraal staan. "Het verbeteren van verkeer en verkeersveiligheid is heel belangrijk voor de gemeente Beesel. We moeten ervoor zorgen dat een oplossing in de ene straat niet zorgt voor problemen in een andere straat," aldus wethouder Marcel Roelofs.

Toerisme blijft een strategisch thema voor Beesel, met de ontwikkeling van Drakenrijk tot een jaarrond park als grote impuls. Dit sluit aan bij het doel om de economische sector toerisme verder te versterken. Nieuwe initiatieven zoals de Groene Loper en toeristische beleefroutes moeten bijdragen aan meer bezoekers en een levendige gemeenschap.

Aandacht voor jongeren en veiligheid
De gemeente erkent het belang van investeren in de jeugd. De GGD Gezondheidsmonitor Jeugd laat zien dat jongeren vanaf 12 jaar steeds vaker te maken krijgen met stress en ongezond gedrag. Beesel wil hierop inspelen met initiatieven zoals het programma Shape en Speaking Minds, waarin jongeren actief worden betrokken bij het beleid dat hen aangaat. Wethouder Angely Waajen-Crins benadrukt het belang van praten mét jongeren in plaats van over hen.

Op het gebied van veiligheid blijft de gemeente in 2025 aandacht besteden aan de preventie van jeugdoverlast. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met partners uit het sociale domein, onderwijs en de politie. Ook blijft de inzet van straatcoaches een belangrijk middel in de aanpak van overlast. Burgemeester Chantal Nijkerken - de Haan: "De straatcoaches zijn heel belangrijk in de aanpak van jeugdoverlast. We hebben al goede stappen gezet en blijven hiermee doorgaan.”

Lees ook

Boetegewoeën in Egchelse 'biergarten'

Boetegewoeën is deze week in Egchel, waar ze een ontmoeting hebben met Jan Reijnen uit Egchel. Hij l...

Film over Maasbreese kunstenaar in première

Designer Ruben van Megen uit Maasbree werd vijf jaar lang gevolgd door documentairemaker Bart Hölsch...

Stichting ‘Boeken Steunen Mensen’ een jaar in Baarlo

Al bijna een jaar heeft de stichting ‘Boeken Steunen Mensen’ een nieuw onderkomen in Baarlo. Bij Boo...

Nesten Aziatische hoornaar gevonden in Panningen en Beringe

In Panningen en Beringe zijn nesten van de Aziatische hoornaar ontdekt. In de Schoolstraat en Loo in...

Vacature voor nieuwe burgemeester Beesel opengesteld

Wie de nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel wil worden, kan beginnen met solliciteren. De vaca...

Ruim 1.200 vogels laten zich zien tijdens vogelshow in Meijel

Na veel voorbereiding is vogelvereniging Meijels Pracht erin geslaagd ook dit jaar vele topkwekers n...