Mensen van verschillende culturen en met verschillende achtergronden kwamen bij elkaar om samen te genieten van een heerlijke maaltijd en zo het vasten te breken. De buurtiftar in Panningen is een initiatief van Stichting Harmonie Limburg, opgericht door nieuwkomers.
Integreren en participeren
Muhammed Yilmaz maakt onderdeel uit van die stichting en is zelf een nieuwkomer. Hij is inmiddels vijf jaar in Nederland en woont in Maastricht. “We willen graag integreren, maar ook participeren. Een bijdrage leveren aan de samenleving en ons eten delen met onze vrienden en buren. Dat vinden we heel belangrijk”, zegt Muhammed. Hij waardeert de mensen in Nederland. “Zij zijn heel aardig, vind ik. En er zijn taalmaatjes die graag helpen met vluchtelingen, met taalontwikkelingen. Dat vind ik heel mooi. Ik hoop dat iedereen geniet van de maaltijd, de avond, de muziek en de voorlichting.”
Samen leven en genieten
Na de introductie en een gebed was de zon onder en konden de gasten beginnen aan hun maaltijd. Onder het genot van een goed gesprek ging de iftar van start. “Het is één keer per jaar ramadan. De hele dag hebben we honger en vieren we feest met de Nederlandse mensen en andere landen. Samen leven en genieten”, zegt een van de bezoekers. Een andere, Nederlandse bezoeker die dagelijks werkt met mensen van verschillende culturen, prijst de verbinding tijdens de iftar. “Het samenzijn met de verschillende mensen, maar ook zeker het harmonieuze dat ze uitstralen”, vertelt ze.
Verbinding
Gedurende de avond komt de term ‘verbinden’ vaak terug. “Dat vind ik ook een mooie boodschap van deze avond. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de mensen gewoon samen zijn en met elkaar omgaan”, zo klinkt het onder meer. Voor iemand anders was de iftar in Panningen de eerste waarbij ze aanwezig was. Ze werd uitgenodigd door haar Turkse vrienden. “Wij dachten: wat een leuke manier om ook iets meer te leren over de ramadan en alles eromheen.” Twee jonge bezoekers hielpen mee met de voorbereidingen. “Er zijn veel mensen, dus we vinden het echt leuk dat ze met ons meedoen. Dat is echt leuk en speciaal voor ons.”
Eervol
Ook aanwezig waren twee docenten die lesgeven in Nederlands als tweede taal. “Je praat met elkaar en het is gezellig, gewoon echte verbinding. Dat is heel mooi in deze donkere tijden in de wereld, om dat mee te maken, dat het ook zo kan”, aldus een van hen. De docenten waren uitgenodigd door een van hun cursisten. “Wij zijn het wel gewend dat het ook kan, maar het is heel leuk om te zien dat het ook gewoon in zo’n dorp als Panningen wordt georganiseerd. Wij waren heel vereerd om hierbij te zijn.”