“Dit pand is het geboortehuis van mijn moeder, Maria Janssen,” vertelt Jo. “Mijn moeder werd hier geboren in 1909. Haar vader had hier een brouwerij, en dat was in die tijd een vrij aanzienlijke onderneming.”
Brouwerij
De brouwerij begon in 1907 op kleinere schaal, maar groeide al snel uit tot een stevig bedrijf. Jo’s grootvader was een uitstekende zakenman, een man met goed zakelijk inzicht. “Hij verkocht niet alleen bier, maar was ook voorzitter van de harmonie en betrokken bij allerlei ondernemersverenigingen,” zegt Jo trots. “Hij was een harde werker, en dat heeft mijn moeder van hem overgenomen. Ze wist ook wel van aanpakken.”
Indonesië
Jo's moeder Maria groeide op in de brouwerij, maar het leven zou haar later in andere richtingen leiden. “Mijn vader was de oudste in het gezin en moest eigenlijk de boerderij overnemen, maar hij had andere plannen,” legt Jo uit. “Tijdens zijn diensttijd in Nijmegen raakte hij geïnteresseerd in Indonesië en vertrok in 1922 naar Indonesië. Daar maakte hij carrière.”
Het leven in Nederlands-Indië was ingrijpend, maar het zou niet zonder zijn moeilijkheden zijn. Jo’s moeder volgde haar man naar Indonesië. Het gezin werd in 1943 geconfronteerd met de invasie van de Japanners. “De oorlog veranderde alles. Mijn vader zat in een mannenkamp, en mijn moeder moest samen met de kinderen zien te overleven. Ze was ontzettend sterk,” zegt Jo. “Ze had twee jonge kinderen en moest zorgen voor hun overleving, terwijl veel kinderen in de kampen stierven door slechte voeding.”
Huisvesting
Na de oorlog, eind 1946, keerde het gezin terug naar Nederland. Maar de ontberingen waren nog niet voorbij. Het gezin had te maken met een groot probleem: huisvesting. “Toen mijn opa in 1920 de brouwerij had verkocht, kocht hij een pand aan de Maasbreeseweg, de Brouwersweg, waar ze gingen wonen. Dat werd het nieuwe thuis van mijn moeder en haar kinderen,” vertelt Jo.
Voorouders
Jo verdiepte zich verder in de geschiedenis van zijn familie en documenteerde het allemaal in een boek. “Het was een manier om mijn verhaal van me af te schrijven. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Het is ook voor mijn kinderen en kleinkinderen belangrijk, zodat ze weten wat hun voorouders hebben meegemaakt. Het is een verhaal dat ik altijd al wilde vertellen, maar nu staat het zwart op wit.”
Heemkundevereniging
Het verhaal van Jo en zijn familie wordt binnenkort gedeeld tijdens een lezing bij de Heemkundevereniging in Helden. De lezing, die plaatsvindt op woensdag 9 april, biedt een kans om meer te leren over de geschiedenis van deze bijzondere familie en de uitdagingen die zij hebben doorgemaakt. De bijeenkomst is gratis en toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de regio en de oorlogservaringen van de Indiëgangers. De lezing start om 20.45 uur in het Kerkeböske.