Teleurstelling
Wethouder Linda van den Beucken is teleurgesteld over de uitkomst van de vergadering. “Ik had veel liever gezien dat de raad voor het oorspronkelijke voorstel had gekozen. We hebben als college zorgvuldig alle opties afgewogen en een goed plan neergelegd. Maar in Nederland werkt de politiek zoals die werkt, en de raad maakt uiteindelijk de keuze.”
Bezwaren
Tegenstanders van het plan om de Schakel op de plek van het gemeentehuis te bouwen, wijzen op de hoge kosten en praktische bezwaren van de tijdelijke huisvesting voor de gemeente. “Balies, archief, beveiliging, vergaderzalen… alles verplaatsen kost klauwen met geld. Voor ons was dat vanaf het begin al een no-go”, aldus fractievoorzitter Rian Janssen van Samen Verder.
Participatie
Het amendement van het CDA en de Beeselse Lijst werd tussentijds twee keer aangepast. Aanvankelijk stond daarin het voorstel om te onderzoeken of een nieuwe Schakel mogelijk op de plek van het huidige gemeentehuis gebouwd zou kunnen worden. Dat leverde een felle discussie op, omdat een nieuw participatietraject werd geopperd. “Als je De Schakel ineens op een andere locatie zet, moeten ondernemers en omwonenden opnieuw betrokken worden. Die mensen verwachten dat het gewoon blijft waar het nu staat”, zegt Janssen.
Financiën
Voor enkele raadsleden zijn de financiële risico's te groot, ook al kan er gebruik worden gemaakt van de investeringsreserve. “We hebben een investeringsreserve die we kunnen gebruiken, maar zomaar 9 miljoen vastklikken zonder alle feiten te kennen, dat gaat ons te ver”, vindt CDA-fractievoorzitter Lou Cremers. Ook Rob Ambaum van de Beeselse Lijst toont zich kritisch. “Als we moeten lenen om dit te bekostigen, heeft dat gevolgen voor de gemeentebelastingen. Wat hebben inwoners daarvoor over? Dat moeten we zorgvuldig afwegen.”
Invloed op subsidie
Het uitstellen van een scenariokeuze betekent ook dat de subsidieaanvraag van 1 miljoen euro in gevaar kan komen. “Er is een enorme run op die subsidiepot van 20 miljoen euro”, benadrukt wethouder Van den Beucken. “Ik maak me grote zorgen of er straks nog geld over is.” Sommige politici vrezen dat het besluit opnieuw vastloopt. “Als partijen straks zeggen: nee, we doen het toch niet, dan zijn de inwoners, verenigingen en organisaties de dupe. Het college heeft een plan, er is geld, en nu is het tijd om te investeren”, klonk het stellig uit de mond van VLP-fractievoorzitter Jan Hendriks.
Hoe die investering er precies uit gaat zien, blijft nog even afwachten. Als de aanvullende onderzoeken zijn afgerond, buigt de raad zich opnieuw over de scenario's. Dat is naar verwachting in september, maar dat zou ook eerder het geval kunnen zijn. “Aan ons zal het niet liggen”, stelt Cremers.