Dit voorstel wordt in september besproken in de gemeenteraad. De financiële situatie van De Keverberg is kritisch. Hulp van de gemeente is nodig om het kasteel te redden.
Onderzoek
Het onderzoek zal verschillende opties in kaart brengen, variërend van het meest extreme scenario van verkoop tot het voortzetten van de exploitatie door het dorp zelf. Ook het beperken van de activiteiten tot maatschappelijke en toeristische evenementen van de meivakantie tot en met de herfstvakantie ligt op tafel.
Erfgoed
Het bedrag van €107.000 wordt gebruikt voor het behoud van het kasteel, dat cultureel erfgoed is. In de tussentijd blijft het Kesselse kasteel operationeel. Wethouder Vaasen geeft aan dat ze de afgelopen periode met veel partijen en inwoners in Kessel heeft gesproken. Ze benadrukt dat de inwoners er alles aan willen doen om het kasteel voor de gemeenschap te behouden. “De gemeenschap heeft laten horen hoe belangrijk zij het kasteel vinden. We moeten gaan bekijken hoe we het kasteel nog meer met de gemeenschap kunnen verbinden,” aldus Vaasen.
Blij
Voorzitter Geert Wolters van Behoud De Keverberg is blij dat er een voorstel ligt, zo vertelt hij tegen Omroep P&M. "Ik ben blij met het voorstel. Wethouder Vaasen heeft de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd en het plan geeft rust voor de komende tijd." Toch moet de gemeenteraad nog akkoord geven, dus helemaal achterover leunen kan nog niet.
Herbouw
Het herbouwde Kasteel de Keverberg werd in 2015 heropend. Voor het behoud en de exploitatie is de Stichting Behoud Kasteel de Keverberg verantwoordelijk. Naast maatschappelijke activiteiten wordt het kasteel ook gebruikt als evenementen- en vergaderlocatie. In 2019 liet de stichting aan de gemeente weten dat de gekozen exploitatieopzet moeilijk rendabel te maken is. Na de coronaperiode moest er dan ook spaargeld worden gebruikt om te overleven.
Hoewel de inkomsten in 2023 stegen door een nieuw horecaconcept, bleven de kosten zo hoog dat er alsnog verlies werd gemaakt. Aan het einde van dat jaar besloot de gemeente €75.000 beschikbaar te stellen om te voorkomen dat de stichting failliet zou gaan. Deze zomer werd opnieuw de noodklok geluid. Er moet iets gebeuren om de toekomst van het kasteel veilig te stellen, en extra geld is daarbij noodzakelijk, zo benadrukte Geert Wolters, voorzitter van de stichting. Hij deed een beroep op de gemeente om extra geld beschikbaar te stellen, maar het college kwam niet direct met geld over de brug.
Gemeenteraad
De gemeenteraad gaat in september het voorstel van het college bespreken. Pas in 2025, wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zal er echte duidelijkheid komen over de toekomst van het kasteel. Mocht de stichting in de tussentijd failliet gaan, dan wordt de gemeente organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het kasteel.