Panningen, Netherlands

Toeristische beleefroute verder uitgewerkt met voorzieningen

De ‘Groene Loper’ bestaat uit vier deelgebieden: de beleefroute (1 en 2), de omgeving Keulseweg (3) en de omgeving Witte Stein (4).
De gemeente Beesel heeft haar plan voor beleef- en recreatieroute verder uitgewerkt. De eerste fase, waarin Offenbeek en de Keulseweg vrij van vrachtwagens zijn gemaakt, is uitgevoerd. Nu kan er worden gestart met fase 2 van het project ‘Groene Loper’. Inmiddels ligt er een raadsvoorstel klaar.
Youri Buis | 28 november 2023 15:39 | Aangepast op 28 november 2023 15:39
Brüggen
Beesel wil een beleefroute creëren tussen het veer in Kessel en de grensovergang bij de Witte Stein. Die plek wordt veel bezocht door toeristen en recreanten. Met de route komt er een verbinding tussen de Maas en natuurgebied Het Brachter Wald in Duitsland. Daarom wordt er samengewerkt met buurgemeente Brüggen. Er is meerdere keren grondig overlegd, onder meer over verbeteringen in de omgeving van de Witte Stein.

Voorzieningen
Die locatie, gelegen tussen beide gemeenten Beesel en Brüggen, speelt een prominente rol in de plannen voor de beleefroute. Samen met horecaondernemers wil Beesel hier een Toeristisch Overstap Punt (TOP) realiseren om voorzieningen te creëren voor bezoekers. Zo komen er toiletten, parkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Brüggen heeft daarnaast de wens uitgesproken om de grensovergang verder open te stellen. Het college van Beesel neigt hier ook naar, maar laat wel ruimte voor overleg.

Verkeer
In aanloop naar de tweede fase van het project heeft Beesel een aanvullende verkeerstelling gedaan. Daaruit blijkt dat de Keulseweg een belangrijke fietsverbinding is, met name voor toeristen. Op het oostelijk deel van de weg is het aantal fietsers zelfs hoger dan het aantal motorvoertuigen. De gemeente is zich ervan bewust dat auto’s niet verbannen kunnen worden, maar werkt wel aan maatregelen om hardrijden tegen te gaan. Zo komt er vanaf de Polderweg een fietsstrook en ook drempels en wegversmallingen behoren nog tot de mogelijkheden.

Onderbreken
Het viaduct dat de A73 en de Keulseweg kruist, wil de gemeente opfleuren om die uit het oog te laten springen. Dit vereist nog wel een vergunningsprocedure. Het viaduct moet een van de plekken op de beleefroute worden waar fietsers en wandelaars hun tocht even kunnen onderbreken om te pauzeren. Zij kunnen op deze plekken ook meer leren over de omgeving.

Het raadsvoorstel wordt op 18 december behandeld in de raadsvergadering van de gemeente Beesel.

Lees ook

Gemeenten Beesel en Brüggen vijf jaar partners: jubileumweekend in Duitsland

De gemeente Beesel en de Duitse buurgemeente Brüggen zijn komende maand vijf jaar lang partners. Dat...

Wethouder Huijs met zwangerschapsverlof: “Dag met een lach en een traan”

Het werd een tijdje geleden al aangekondigd, maar nu is het daadwerkelijk zover voor Anouk Huijs. De...

Kermisorganisatie zet winactie op om burgemeester Vostermans de gemeente ‘uit te botsen’

Bob Vostermans is bezig aan zijn laatste maanden als burgemeester van de gemeente Beesel. Voordat hi...

Bob Vostermans over overlast Beesel: “Verschuiving naar nieuwe groepen”

De veiligheid in de gemeente Beesel was het afgelopen jaar een terugkerend thema. Overlast door jong...

Feestelijke opening van nieuwbouw in Reuver en Offenbeek

Aan het Kloosterhof in Reuver werd dinsdag de oplevering gevierd van twee recente nieuwbouwprojecten...

Budget voor IKC in Beesel goedgekeurd tijdens felle vergadering

In een raadsvergadering vol reuring werd woensdag het budget goedgekeurd voor de nieuwbouw van onder...