Panningen, Netherlands

Vier scholen aan Peel en Maas doen mee aan de Leesestafette

In september nemen 17.500 leerlingen uit Limburg deel aan de Leesestafette, een initiatief dat zich inzet voor het bevorderen van leesplezier en het aanpakken van leesachterstanden. In Peel en Maas doen vier scholen mee: Basisschool De Diamant, OBS De FavoRIET, Kindcentrum Natuurtalent en Kindcentrum De Avonturier.
De redactie | 4 september 2024 08:50 | Aangepast op 4 september 2024 08:50
De Leesestafette is opgedeeld in twee delen: op 16 september staat het primair onderwijs centraal, terwijl van 23 tot en met 27 september het voortgezet onderwijs de beurt krijgt. Tijdens deze weken lezen de leerlingen 15 minuten vrij in de klas, waarbij ze zelf hun boeken mogen kiezen, zonder verplichtingen zoals leeslijsten. Dit kleine moment van vrije keuze draagt bij aan het leesplezier, wat volgens experts essentieel is voor het verminderen van leesachterstanden.

Urgentie om leesvaardigheid te verbeteren
De noodzaak voor dit initiatief is groot. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de leesvaardigheid van jongeren in Nederland verder is gedaald. Maar liefst 33% van de 15-jarigen loopt het risico om laaggeletterd van school te komen. Om dit probleem aan te pakken, hebben het Limburgs Leesoffensief en Limburgse bibliotheken, met steun van de Provincie Limburg, het Limburgs Kwartiertje opgezet. Deze campagne richt zich op het onderwijs en laat zien dat al 15 minuten vrij lezen per dag een verschil kan maken.

Startschot met Klaas van Kruistum
De Leesestafette voor het primair onderwijs gaat op 16 september van start. Klaas van Kruistum, bekend van het televisieprogramma Zapplive, zal de aftrap verzorgen op basisschool De Krokodaris in Venray. Via een live-verbinding zitten leerlingen en leerkrachten om 9.15 uur klaar voor het aftelmoment. Zodra Klaas aftelt, begint één klas op iedere deelnemende school, waaronder De Diamant, De FavoRIET, Natuurtalent en De Avonturier, met lezen. Na de 15 minuten geven ze het estafetteklokje door aan de volgende klas. Dit gaat door tot iedere klas aan de beurt is geweest.

64 scholen
Met 38 deelnemende scholen was de Leesestafette vorig jaar al een succes. Dit jaar, met de toevoeging van de speciale editie voor het voortgezet onderwijs, doen 64 scholen mee.

Lees meer over:

Leesestafette|

Meest gelezen

Dagcentrum De Steenfabriek feestelijk geopend

Youri Buis | 9 sep 2024 16:06

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Duits testalarm op mobiele telefoon in Limburg

Youri Buis | 9 sep 2024 16:34

Lees ook

Leesestafette van start op scholen, ook bij Eikerwijs

Basisschool Eikerwijs in Kessel-Eik is één van de tien scholen uit Peel en Maas en Beesel die meedoe...