Panningen, Netherlands

Visvijver in Helden dicht vanwege zuurstoftekort

In de visvijver ligt een zuurstofmat om het zuurstofniveau weer op peil te krijgen.
Het was even schrikken voor hengelsportvereniging De Ruisvoorn in Helden. In de enorme visvijver aan De Oude Dijk is een zuurstoftekort opgetreden. Een oplettende visser zag een aantal vissen hoog in het water zwemmen en trok aan de bel. Daarmee heeft hij erger weten te voorkomen.
Youri Buis | 25 juli 2024 17:36 | Aangepast op 25 juli 2024 17:36
Zuurstofmat
“We hebben meteen een zuurstofmeting laten doen en een ambulance kunnen inschakelen”, vertelt John Kluijtmans van De Ruisvoorn. Met de ‘ambulance’ bedoelt hij de zogeheten VISambulance, die kan worden ingezet bij vissen in nood. Er werd een zuurstofmat in het water gelegd om het zuurstofniveau weer op peil te brengen.

Verschillende factoren
Er is geen specifieke oorzaak voor dit zuurstoftekort aan te wijzen, aldus Kluijtmans. “Het heeft te maken met weer, temperaturen, licht, noem maar op. Die factoren bepalen hoe het water zich kan zetten en of zuurstof geproduceerd en opgenomen kan worden. Nu is er een onbalans ontstaan, waardoor het zuurstofniveau heel erg gezakt is en de vis gewoon problemen gaat krijgen”, legt hij uit.

VISambulance
De Ruisvoorn greep meteen in en sloot de vijver af. Vervolgens werd Sportvisserij Limburg, belangenbehartiger voor sportvissers in de provincie, ingeschakeld. Een zogeheten VISambulance kwam ter plaatse om de vissen te redden. Nu is het de taak om te stabiliseren. “Ze moeten weer op krachten komen. Ze zwemmen rustig rond, pakken de zuurstof op die er is en gaan daarna weer eten. Dan pas gaan ze zich beter voelen.”

Aanpak
Sportvisserij Limburg prijst de aanpak van de Heldense hengelsportvereniging en de alerte visser. Wat doe je als je net zoals deze visser iets geks opmerkt? “Er zijn dan drie opties”, begint Jorg Nelissen van Sportvisserij Limburg. “Je kunt het allereerst melden bij de plaatselijke hengelsportvereniging, zodat zij verdere acties en maatregelen kunnen nemen. Je meldt het ook bij Sportvisserij Limburg of via visseninnood.nl. Waar nodig wordt dan de VISambulance ingezet.”

Hele weekend dicht
Voor de visvijver en de vissen staan de komende dagen in het teken van aansterken. De zuurstofmat blijft zeker het gehele weekend in de visvijver. Daarna wordt de stand van zaken beoordeeld. “We gaan er op dit moment vanuit dat we na het weekend weer open gaan, maar het wordt per dag bekeken. We kunnen echt nog niet precies zeggen wanneer”, besluit Kluijtmans.

Lees meer over:

De Ruisvoorn|Visvijver|Zuurstof|

Lees ook

Heldense visvijver weer volledig open na zuurstoftekort

De visvijver van hengelsportvereniging De Ruisvoorn in Helden is weer volledig open. De vijver kampt...

Heldense visvijver blijft nog zeker tot zaterdag dicht

De visvijver van HSV De Ruisvoorn in Helden blijft nog tot zeker komende zaterdag dicht. Dat laat de...

Zuurstoftekort in Heldense visvijver

De visvijver in Helden van HSV De Ruisvoorn in Helden kampt met een zuurstoftekort. De vijver is voo...

Vaten gedumpt in Meijel

In Meijel zijn zondagmiddag aan de Donkseweg enkele vaten gevonden. Het gaat om gedumpt afval.

Meijelse visvijver gesloten na vondst dode eenden

De visvijver aan de Donk in Meijel is sinds zaterdag gesloten. De visvereniging heeft twee dode eend...

Leden in het zonnetje bij opening visvijver Reuver

Tijdens de opening van de nieuwe vijvers van HSV De Forel in Reuver zijn twee leden onderscheiden do...