De ochtend stond in het teken van ‘Het verenigen van de toekomst’. Een thema in tijden waarin het niet altijd meer vanzelfsprekend is dat inwoners zich inzetten voor de vitaliteit van hun gemeenschap. Birgit Op de Laak en Piet ten Haaf van de Vereniging van Kleine Kernen Limburg gaven een presentatie over de trends en ontwikkelingen. Daarbij stonden ze stil bij het feit dat het investeren in mensen en het waarderen daarvan belangrijk is. "Het gaat niet om het gebouw, maar wat er in zit", aldus de adviseur van de VKKL.
Workshops
Na de opening werden er verschillende workshops gegeven. Zo vertelde Robin Peeters over hoe in Grashoek inwoners worden betrokken en was er een workshop hoe muziek kan verbinden. Bij Beringe Buiten werd uitleg gegeven over de omnivereniging die is gestart. Verschillende verenigingen, zoals de voetbalclub en tennisvereniging hebben zich samengepakt om toekomstbestendig te blijven.
Een andere workshop ging over de kracht van een dorpsquiz of evenement. Hoe kan dat bijdragen aan het verenigen van inwoners?
Communicatie
Belangrijkste conclusie was dat er gecommuniceerd moet blijven worden om zaken te bereiken. Volgens werkgroeplid raadslid Kevin Steeghs ligt daar ook de taak van de gemeenteraad. "We moeten luisteren naar wat er in de dorpen gebeurt en wat de inwoners graag willen."
Dorpsoverleggen
Het initiatief is een aantal jaren geleden ontstaan op initiatief van de gezamenlijke dorpsoverleggen. Dit zijn bijeenkomsten waar mensen die actief zijn in gemeenschappen en mensen die als raadslid, burgemeester, wethouder of ambtenaar voor de gemeente werken met elkaar in gesprek gaan over het samenspel tussen gemeenschap en gemeente.