Panningen, Netherlands

Hoe gaat het nu verder met failliet Kasteel de Keverberg?

Op een enkeling na die door de kasteeltuin wandelt, is het rustig bij De Keverberg in Kessel. Sinds de bv van het kasteel officieel failliet is verklaard, zijn de deuren dicht en is er geen personeel meer. Vorige week heeft de curator namens de rechtbank een bezoek gebracht aan het kasteel.
Youri Buis | 1 november 2024 16:32 | Aangepast op 1 november 2024 16:32
Geen doorstart mogelijk
De curator neemt drie stappen, vertelt Geert Wolters van Stichting Behoud de Keverberg. “Als eerste bekijkt hij of er een doorstart mogelijk is met het huidige personeel. De conclusie was al snel dat dat niet gaat. Vervolgens is de curator met het personeel gaan praten, want hij neemt de zorg van hen over”, legt de stichtingsvoorzitter uit. De komende weken is het personeel nog verzekerd van inkomsten, aangezien de voormalig werknemers als het ware in dienst zijn van de curator. “Als zij na die weken nog geen werk hebben, krijgen ze een werkloosheidsuitkering.”

Een doorstart met personeel bleek dus op korte termijn niet mogelijk. Dat heeft vooral met de tijd van het jaar te maken, aldus Wolters. “Dat komt vooral omdat de agenda het komende kwartaal bijna leeg is. Het is sowieso een rustiger kwartaal qua feesten en bruiloften, en door alle publiciteit van de afgelopen maanden zijn er heel veel boekingen afgezegd. Er stond bijna niets meer aan omzet en daarom was het niet mogelijk om het personeel langer in dienst te houden.”

Openstaande schulden
Het kasteel heeft nog schulden openstaan. De curator buigt zich de komende maanden over de mogelijkheden om die schulden af te lossen. “Onze insteek is vooral dat we onze lokale leveranciers volledig kunnen compenseren. De grootste schuld die uiteindelijk zal overblijven, is een interne schuld tussen de bv en de stichting. Want de bv heeft het afgelopen jaar geen huur kunnen betalen en die schuld zal overblijven”, vertelt Wolters.

Er staat ook nog een coronaschuld open. “Ook die zal waarschijnlijk niet vandaan kunnen worden. Het gevolg zal zijn dat de Belastingdienst een deel moet afboeken en voor de stichting geldt hetzelfde. De stichting wordt door de gemeente overeind gehouden, dus die heeft daar uiteindelijk geen problemen mee.”

Vinger aan de pols
Vanuit de gemeente wordt er ook met teleurstelling gereageerd op het faillissement van De Keverberg. Wethouder Natasja Vaasen betreurt het dat het zo ver heeft moeten komen. “Ik vind het voor al die vrijwilligers en medewerkers verschrikkelijk dat dit uiteindelijk is ontstaan. Maar we moeten nu verder kijken, we moeten door. Gelukkig zijn er heel veel mensen in Kessel opgestaan en hebben zij zich samengepakt om tot een nieuw plan te komen,” zegt Vaasen, die aangeeft dat de gemeente nauw in contact staat met de stichting en dat het ondersteuning biedt vanuit een gespecialiseerd bureau. “Bij het proces houden we een vinger aan de pols.”

Drie scenario’s
Ondanks de onzekere periode die in het verschiet ligt, is er goede hoop voor de toekomst. Een werkgroep gaat de toekomstige scenario's in kaart brengen. Dat gaat dan met name over de bestemming van Kasteel de Keverberg, waarvoor drie opties op tafel liggen: een maatschappelijke invulling, een culturele invulling en verkoop.

Wat de raad betreft heeft een verkoop niet de voorkeur. “We hebben gezegd: het moet een maatschappelijke bestemming krijgen. Dat is ook waarom we ons zo hard gemaakt hebben om het erfgoed te behouden. Anderzijds hebben we natuurlijk meerdere opties die onderzocht moeten worden”, benadrukt wethouder Vaasen, die ook de verkoopoptie nogmaals noemt. “Daar wordt iedereen een beetje akelig van, maar dat is uiteindelijk om een goed beeld te krijgen voor het dorp en iedereen die erbij betrokken is. Want dat wil ik echt met klem benadrukken: het is breder dan alleen Kessel. De Keverberg is nog altijd van de gemeente Peel en Maas.”

Afwachten
Wolters twijfelt er niet aan dat er op termijn alsnog een doorstart komt. “Het is zo'n fantastisch gebouw en daar moet uiteraard een goede bestemming in komen. Maar hoe precies, dat is even afwachten.” De gemeenteraad gaat over die bestemming. Begin 2025 wordt naar verwachting meer duidelijk welke richting het opgaat.

Lees ook

Informatiehuishouding gemeente Peel en Maas op orde

De informatiehuishouding van de gemeente Peel en Maas is op orde. Dat blijkt uit het verslag van de ...

Café De Pool moet kermisevenement Maasbree achter omheining organiseren

Tijdens de kermis organiseert café De Pool in Maasbree een evenement om haar tienjarig jubileum te v...

De Berckt moet definitief boete betalen, Peter Gillis wil koop afdwingen

Vakantiepark De Berckt in Baarlo heeft van de rechter te horen gekregen dat het een boete van 1 milj...

Limburgse en Poolse politie werken samen tegen overlast arbeidsmigranten

De politie in Noord-Limburg werkt sinds deze week samen met Poolse agenten om overlast door dakloze ...

Peel en Maas waarschuwt voor risico op natuurbranden

Net als in veel andere gemeenten is er ook in Peel en Maas een verhoogd risico op bos- en natuurbran...

Gemeenteraadzaal Peel en Maas moet worden uitgebreid

De raadzaal van de gemeente Peel en Maas moet worden vernieuwd. Belangrijkste reden is dat het aanta...