Panningen, Netherlands

Suïcide Preventie Week: expositie in Reuver geopend

De poster van Marina Schrijvers op de expositie.
Op het Raadhuisplein in Reuver werd dinsdag een expositie geopend in het kader van de Wereld Suïcide Preventie Week. Centraal staan mensen die betrokkenen zijn geweest bij zelfdoding.
Youri Buis | 12 september 2024 22:12 | Aangepast op 12 september 2024 22:12
Ontwijken
De expositie is een initiatief van 113 Zelfmoordpreventie en de gemeente Beesel. “We zijn een soort campagne gestart met posters waarop mensen uitspraken doen”, vertelt wethouder Angely Waayen-Crins van de gemeente Beesel. Die uitspraken gaan over hoe men kan helpen het taboe op suïcide te doorbreken. “Mensen praten er moeilijk over. Ik hoorde mensen ook zeggen dat als je kind zelfmoord pleegt, je in het dorp een aantal weken of maanden ontweken wordt”, zo stipt Waayen-Crins het belang van dit soort campagnes aan.

Gevoelens en gedachten
Vooral het delen van gevoelens komt bij de expositie duidelijk naar voren. Marina Schrijvers overleefde een zelfmoordpoging en ze zet zich nu in voor preventie. De cijfers liegen er immers niet om. “We willen het getal van vijf suïcides per dag omlaag brengen. Ik ben blij dat ik er nog ben”, zegt Marina. Het delen van gevoelens en ervaringen is volgens haar belangrijk, zodat mensen met suïcidale gedachten zich niet alleen voelen. “Erover praten zorgt ervoor dat je duidelijker zicht krijgt op wat er in je hoofd omgaat. Misschien dat je daardoor wel anders gaat denken.”

It’s okay to be not okay
Bij de Reuverse expositie staat een zogeheten ‘Open Up Box’ waar mensen hun verhaal in kun delen. “Het is oké om niet oké te zijn”, zo leerde Marina. Die boodschap draagt ze ook uit aan de buitenwereld, bijvoorbeeld als ze samen met haar man gaat hardlopen. “We hebben de tekst Ik zie je van de subsidiepreventie voorop, en op de achterzijde dragen we It’s okay to be not okay. We krijgen daar echt super veel reacties op, of je krijgt een tikje op je schouder. Het gesprek wordt open.”

Gele kleur
Voor het gemeentehuis werd een speciale vlag gehesen, met daarop het woord Hoop. De expositie op het Raadhuisplein in Reuver blijft een aantal dagen te zien, aldus wethouder Waayen-Crins. “Er worden ook plantjes uitgedeeld. Gele bloemetjes, want geel is het symbool voor de Wereld Suïside Preventie. Wellicht dat deze campagne ook nog op andere momenten in het jaar gebruikt kan worden. Laten we het niet houden bij deze ene week, maar laten we er gewoon continu aandacht voor hebben.”

Hoop
“Geel is de kleur van hoop. Er gloort hoop aan het einde van de tunnel”, bemoedigt Marina. “Die hoop heb je nodig om te zien dat er toch een ander leven is na de duistere periode. Dat hebben mensen ook wel nodig als je in zo’n diep dal zit. Ik had bijvoorbeeld niemand die me hoop gaf op een ander leven. En de roep van mensen met suïcidale gedachten is vaak niet dat je dood wil, maar dat je een ander leven wil.”

Lees meer over:

Preventie|Suïcide|Expositie|

Meest gelezen

Ongebruikte bushalte in Maasbree verwijderd

Youri Buis | 18 sep 2024 16:34

Groen licht voor tiny houses in Egchel

De redactie | 16 sep 2024 18:10

Lees ook

Kunstenares uit Reuver lanceert expositie over seksueel misbruik

Gefotografeerd worden op de plek waar je seksueel bent misbruikt. Meer dan zestig slachtoffers én da...

De Bonte Specht en Kelderkunst exposeren in bieb Maasbree

Waar een bijzondere ontmoeting wel niet tot kan leiden. Leden van De Bonte Specht in Maasbree en Kel...

Expositie ‘Op missie voor God en vaderland’ maakt indruk op bezoekers

De tentoonstelling ‘Op missie voor God en vaderland’ in het klooster van de Lazaristen in Panningen,...

Keramische kunst staat centraal in expositie Beesels museum

Museum Beesel is de komende periode het decor van een expositie over keramiek. Veertien leden van de...

Fotoboeken over expositie in De Engelbewaarder gepresenteerd

In 'De Engelbewaarder' in Baarlo werden woensdag drie fotoboeken gepresenteerd. Die gaan over de exp...

Fotoclub Helden-Panningen exposeert in Huis van de Gemeente

Fotoclub Helden-Panningen exposeert weer. Vanwege corona vond de laatste expositie plaats in 2019, i...