Panningen, Netherlands

Stichting Kessels kasteel is gered, maar zorgen rondom de BV blijven

De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met een onderzoek naar de verschillende opties voor de toekomst van Kasteel de Keverberg in Kessel. Ook wordt er 107.000 euro vrijgemaakt voor het behoud van het kasteel, dat cultureel erfgoed is.
De redactie | 25 september 2024 00:07 | Aangepast op 25 september 2024 00:07
Alle partijen gingen akkoord met het voorstel. PvdA/GroenLinks, VVD en D66 stemden “knarsetandend” toe na een discussie in de gemeenteraad. Een groep Kesselse inwoners gaat samen met een onderzoeksbureau bekijken welk scenario het meest geschikt is voor het Kesselse kasteel en welk businessplan daarbij hoort. De groep van inwoners wierp zich twee weken geleden op tijdens de commissievergadering.

Zorgen 
De financiële situatie van het kasteel is al lange tijd zorgelijk. Tijdens de raadsvergadering liet Geert Wolters, voorzitter van Stichting Behoud De Keverberg, nog een keer weten hoe zorgelijk de situatie is. “De rek is eruit. Iedereen loopt op het tandvlees. We hebben 24 september gehaald, maar vraag niet hoe.”

Horeca
Met de toezegging van jaarlijks 107.000 euro wordt het onderhoud van het kasteel betaald, maar niet de commerciële activiteiten. Voorzitter Wolters maakt zich zorgen. De medewerkers gaan de komende weken om de tafel om te kijken hoe bijvoorbeeld de horeca-activiteiten voortgezet kunnen worden, zo laat Wolters weten. Wethouder Natasja Vaasen geeft aan dat de gemeente alleen verantwoordelijk is voor de stichting en niet voor de commerciële tak van het kasteel.

Aterliers
Lang ging het in het debat in de gemeenteraad over de varianten die worden onderzocht. PvdA/GroenLinks, D66 en VVD kwamen met een voorstel om een derde variant te onderzoeken, waarbij het kasteel een plek met ateliers en met voorstellingen en tentoonstellingen zou worden. Gedacht wordt aan ateliers voor professionele- en amateur kunstenaars uit de regio en ruimten voor theater- en muzikale voorstellingen en tentoonstellingen. Lokaal Peel en Maas en het CDA steunden dit voorstel niet. Zij sloten zich aan bij de wethouder, die aangaf dat het voorstel wordt meegenomen in het onderzoek.

Resultaten
De resultaten van dat onderzoek worden begin volgend jaar verwacht. Dan zal er pas echt duidelijkheid komen over de toekomst van het kasteel. Voorzitter Wolters geeft aan dat het de komende tijd spannend blijft.

Lees meer over:

Kasteel de Keverberg|Kessel|

Lees ook

Kesselse molen in 2027 verplaatst

De gemeente Peel en Maas streeft er naar om de Kesselse molen in het voorjaar van 2027 te verplaatse...

Faillissement Kessels kasteel maandag aangevraagd

De beheerstichting van Kasteel De Keverberg gaat maandag het faillissement van de BV van het Kessels...

PvdA/GroenLinks wil meer weten over onderzoeksvragen Kessels kasteel

PvdA/GroenLinks wil meer informatie over de onderzoeksvraag voor het onderzoek naar de toekomst van ...

Toekomst Kasteel de Keverberg in handen van de gemeenteraad

Steekt de gemeenteraad een hand uit naar stichting Behoud De Keverberg om het Kesselse kasteel te re...

Bewonersinitiatief leidt tot bomenimpuls voor deel Schijfweg Zuid in Kessel

In december plant de gemeente Peel en Maas zo’n twintig nieuwe bomen in het noordelijke deel van de ...

Burgers mengen zich ook in reddingsplan Keverberg

Een nieuwe wending in het dossier van Kasteel de Keverberg. Een werkgroep vanuit het dorp wil zich i...