Panningen, Netherlands

Miljoenenlening voor binnenspeeltuin Drakenrijk goedgekeurd, wel hogere rente

Billybird Drakenrijk kan aan de tekentafel. De gevraagde lening bij de gemeente Beesel van twee miljoen euro is goedgekeurd, maar het park gaat wel meer rente betalen. Hiervoor dienden de Beeselse Lijst en het CDA maandag een amendement in tijdens de besluitvormende raadsvergadering.
Youri Buis | 23 september 2024 23:15 | Aangepast op 23 september 2024 22:59
Binnenspeeltuin
Met de twee miljoen euro wil Billybird Drakenrijk een grote binnenspeeltuin met speelattracties, klimtoestellen, horeca, een terras en een vuurspuwende draak bouwen. Daarmee kan het park het hele jaar open zijn. Omdat de bank niet voor het volledige bedrag garant staat, kan BillyBird Drakenrijk deze uitbreiding niet zelf financieren. Een lening van 2.000.000 euro moet uitkomst bieden.

Risico’s
Eerder werd al duidelijk dat inwoners het plan als een te groot risico beschouwen. Sommige raadsleden zijn het daar mee eens. Patrick Jacobs van de Beeselse Lijst wees op de controlerende functie van de raad en de noodzakelijke mogelijkheid om in te kunnen grijpen als dat nodig wordt geacht. Jan Hendriks van de VLP vindt juist dat de risico’s zijn afgedekt. “Het straalt ook positief af op ons imago.”

Publieke taak
Tijdens de raadsvergadering werd er flink gediscussieerd over het begrip ‘publieke taak’. Vooral Rian Janssen van Samen Verder was fel op dit onderwerp: volgens haar behoort de uitbreiding van Billybird Drakenrijk niet tot een publieke taak. “In het voorstel wordt aangegeven dat de aantallen dagtoeristen en overnachtingen gaan stijgen en dat betwijfelen we zeer. Iedereen is wel eens in de Efteling en Toverland geweest, maar wie gaat aansluitend naar het centrum van Kaatsheuvel en Sevenum?”, aldus Janssen.

Amendement
Om de risico’s rond de beoogde financiering in balans te brengen, stellen de Beeselse Lijst en het CDA voor om de rente te verhogen. Dit zou moeten gebeuren door de voorgenomen rentekorting van 1,11% op de gehele looptijd terug te draaien, waardoor het totale rentepercentage op 6,61% uitkomt. In het oorspronkelijke raadsvoorstel ging het om een pakket van 5,5% rente, een korting van 1,5% en een extra korting van 1,11% over de gehele looptijd.

Aangenomen
Verder wordt het vaste rentepercentage dat in de overeenkomst tussen Drakenrijk en de gemeente is vastgelegd, verhoogd. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om de lening vervroegd en maximaal af te kunnen lossen. Zowel het raadsvoorstel als het amendement van de Beeselse Lijst en het CDA werd aangenomen. De plannen voor de binnenspeeltuin bij Billybird Drakenrijk kunnen verder worden uitgewerkt.

Lees ook

Vacature voor nieuwe burgemeester Beesel opengesteld

Wie de nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel wil worden, kan beginnen met solliciteren. De vaca...

Ruim 900 inwoners van Peel en Maas leven in armoede

In 2023 leefden twee procent van de inwoners in de gemeente Peel en Maas in armoede. Dat komt neer o...

Nieuwe burgemeester Beesel moet voor twee termijnen gaan: “Willen niet stilstaan”

De nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel moet benaderbaar en verbindend zijn. Ook moet deze per...

Bijeenkomst om wensen rond project ‘De Groene Loper’ te bespreken

Er wordt een bijeenkomst georganiseerd om de wensen en behoeften rondom het project ‘De Groene Loper...

Waarnemend burgemeester Beesel wil niet alleen op de winkel passen

Na het vertrek van Bob Vostermans is Chantal Nijkerken de waarnemend burgemeester van de gemeente Be...

Dagelijks groente en fruit voor leerlingen op basisscholen in gemeente Beesel

Leerlingen op basisscholen in de gemeente Beesel krijgen vanaf dinsdag elke dag één stuk fruit of gr...