Muilkorfplicht op privéterrein
In de APV kan een gemeente lokale wetten vastleggen en wijzigen. De muilkorfplicht voor gevaarlijke honden is een van die wetten. Deze gold al voor gevaarlijke honden op openbaar terrein, maar Peel en Maas heeft deze wet nu aangescherpt naar aanleiding van verschillende incidenten. Ook op privéterrein geldt voortaan een muilkorfplicht als een hond de stempel ‘gevaarlijk’ krijgt.
Ernstig letsel
Een hond is volgens de APV gevaarlijk als deze ‘ernstig letsel bij mens of dier heeft veroorzaakt’. Een voorbeeld is het veertienjarige meisje dat dinsdag werd aangevallen door een rottweiler in Vlodrop en daarna gewond in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Honden met een muilkorfplicht voor openbaar terrein kunnen alsnog een gevaar vormen op privéterrein.
Aanlijngebod
Als de schade na een incident beperkt blijft, krijgt de hond de stempel ‘hinderlijk’ in plaats van ‘gevaarlijk’. In dat geval kan een aanlijngebod worden opgelegd. Zowel de muilkorfplicht als het aanlijngebod geldt in principe levenslang. Hier kan echter op worden teruggekomen als er met een gedragstest kan worden aangetoond dat een hond niet meer (bijt)gevaarlijk is.
Waak- en opsporingshonden
Overigens kan de muilkorfplicht op eigen terrein ook worden opgelegd aan honden die zijn opgeleid om te waken of op te sporen. Daarvoor geldt wel één uitzondering: de muilkorf mag af als het terrein hoog genoeg omheind is en er een duidelijk zichtbaar waarschuwingsbord aanwezig is. Ook moeten post en pakketten aan de andere kant van de afrastering bezorgd kunnen worden.
Andere aanpassingen
De muilkorf- of aanlijnplicht op privéterrein is niet de enige regel die de gemeente wijzigt in de APV. Zo mag er voortaan niet meer zonder ontheffing worden overnacht in bijvoorbeeld auto’s, caravans en tenten. Dit geeft politieagenten en boa’s de mogelijkheid om zwervers naar een andere plek te verwijzen. Verder is het oplaten van ballonnen en lampionnen voortaan verboden met het oog op milieuvervuiling. Ook wordt het kappen van bomen vergunningsvrij, tenzij deze op een nog op te stellen lijst staan.