Panningen, Netherlands

Noord-Limburgse burgemeesters versterken strijd tegen ondermijning

De acht burgemeesters van Noord-Limburg hebben hun samenwerking in de strijd tegen ondermijning verder uitgebreid. Op 15 oktober ondertekenden zij een nieuw convenant voor het ACT! Interventieteam.
Niels van Rens | 23 oktober 2024 17:20 | Aangepast op 23 oktober 2024 17:20
Dit team, opgericht in 2021, werkt aan het verstoren van criminele netwerken. Het nieuwe convenant loopt van 2024 tot 2026 en de samenwerking wordt minimaal voortgezet tot 1 januari 2027.

Effectiever
Het ACT! Interventieteam voert regelmatig gemeentelijke controles uit op plekken waar vermoedens zijn van illegale activiteiten. Deze controles richten zich onder andere op drugshandel, witwassen, illegale bewoning, en uitkeringsfraude. Het doel is om georganiseerde criminaliteit aan te pakken en de samenleving te beschermen tegen ondermijning. Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas, die verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen de Regio Deal Noord-Limburg, benadrukt het belang van deze samenwerking: "De bevoegdheden van de politie en burgemeesters vullen elkaar goed aan. Samen kunnen we sneller en effectiever misstanden aanpakken."

Samenwerking loont
De afgelopen jaren hebben de gemeentes in Noord-Limburg, samen met partners zoals de politie, douane en Belastingdienst, gewerkt aan een effectieve vorm van samenwerking. Palmen erkent dat dit niet altijd eenvoudig was: "Samenwerken klinkt makkelijk, maar in de praktijk loop je tegen allerlei uitdagingen aan. Dankzij goede afspraken en korte communicatielijnen is er nu een sterk interventieteam." Het succes van het ACT! Interventieteam in Noord-Limburg heeft geleid tot de oprichting van soortgelijke teams in de rest van de provincie Limburg.

Inwoners betrekken
Het interventieteam komt in actie na meldingen van inwoners via Meld Misdaad Anoniem. Als bij een controle strafbare feiten worden ontdekt, neemt de politie het onderzoek over. Naast het uitvoeren van controles, werkt het team ook preventief. Inwoners en ondernemers krijgen voorlichting over de gevaren van georganiseerde criminaliteit en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.

Het ACT! Interventieteam is onderdeel van het Regiodealprogramma Veiligheid en wordt gefinancierd door de Rijksoverheid, Provincie Limburg en de acht Noord-Limburgse gemeenten. Dankzij de voortzetting van deze samenwerking kan het team zijn werk de komende jaren blijven doen en zo bijdragen aan een veiliger Noord-Limburg.

Lees ook

ACT! Interventieteam houdt grootschalige controle in het buitengebied

Het ACT! Interventieteam heeft dinsdag een grote controle gehouden in het buitengebied van de gemeen...

ACT! Interventieteam in heel Limburg aan de slag

Het ACT! Interventieteam dat nu alleen in Noord-Limburg actief is, wordt uitgebreid naar de hele pro...

Vakantiepark De Lommerbergen komt onverwachtse controle goed door

Bij een onverwachtse controle van ACT! is vakantiepark De Lommerbergen in Reuver geslaagd. De contro...

Regio Deal: 10 miljoen euro voor versterking brede welvaart

De Regio Noord-Limburg ontvangt de komende jaren 10 miljoen euro van het Rijk om de brede welvaart o...

OV-ambassadeurs in Noord-Limburg gezocht

Gemeenten in Noord-Limburg, waaronder in Peel en Maas en Beesel, zijn op zoek naar zogeheten OV-amba...

Veel extra arbeidsmigranten nodig in Noord-Limburg

In de komende jaren hebben veel bedrijven in Noord-Limburg extra arbeidsmigranten nodig, zoals in de...