De wijzigingen hebben geen directe gevolgen voor het bedrijf NLW, alleen voor de manier van aansturing door de gemeenten. De gemeenschappelijke regeling is het besluit waarin deelnemers afspraken maken over hun onderlinge samenwerking.
Lokale oplossingen
Op korte termijn verandert er niets voor de medewerkers van NLW, zo zeggen de gemeenten. Wat de plannen op lange termijn betekenen, is onderdeel van het voorstel dat halverwege 2025 wordt gepresenteerd. De gemeenten streven naar lokale oplossingen en initiatieven zoals Onze Loods in Horst en Hal9 in Panningen.
Gemeentegrenzen oversteken
Dat de gemeenten van regionaal naar lokaal willen, betekent niet dat de gemeentegrenzen niet worden overgestoken. Wethouder Tijs van Lierop van Peel en Maas zegt daarover: “We hebben ook naar elkaar toe uitgesproken dat als een inwoner van bijvoorbeeld Peel en Maas in Horst wil werken, dat we dat mogelijk moeten maken.” Wethouder Roy Bouten van Horst aan de Maas vult aan: “Het is vooral belangrijk dat iedereen op de goede plek zit, in welke gemeente dat dan ook is. Het uitgangspunt van de gemeenten is dat iedereen in de drie gemeenten passend en waardevol mee kan doen, op welke wijze dan ook."
Over NLW
Sociale werkvoorziening NLW is de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. Er werken zo'n negenhonderd mensen. Het rommelt er al jaren. Eind 2023 bleek dat de koers voor het bedrijf niet uitvoerbaar is. De instroom van nieuwe mensen is veel minder dan verwacht. Ook hebben de hoge energieprijzen invloed gehad op het niet halen van de doelstellingen, waardoor de toekomst van het bedrijf onder druk staat. In april stapte directeur Ward Verkuylen op. De bestuurder en de ondernemingsraad stonden enkele keren voor de rechter. Medewerkers voelden zich geïntimideerd door de leiding van het bedrijf.
De gemeenteraden beslissen in december of de colleges door kunnen gaan met het verder uitwerken van de plannen. Naar verwachting wordt deze uitwerking halverwege 2025 door de gemeenteraden besproken.