Een bemiddelaar moet het conflict tussen de ondernemingsraad van de NLW en de directeur oplossen. Dat heeft de rechter bepaald. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.
Sociale werkvoorziening
NLW regelt voor de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas lange tijd de sociale werkvoorziening. Er werken zo’n 900 mensen. Volgens de ondernemersraad is er een reorganisatie gaande, maar vraagt directeur Ward Verkuylen geen toestemming of advies voor belangrijke zaken. De directeur vindt dat er namelijk niet veel aan de hand is. Een onafhankelijke bemiddelaar moet met beide partijen gaan praten.
Koers
De laatste jaren is de sociale werkvoorziening van Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray vaak negatief in het nieuws. Twee jaar geleden bleek dat de koers voor het bedrijf niet uitvoerbaar is. De instroom van nieuwe mensen is veel minder dan verwacht. Ook hebben de hoge energieprijzen invloed gehad op het niet halen van de doelstellingen, waardoor de toekomst van het bedrijf onder druk staat. Er moet daarom wat gebeuren.
Uitstroom
Een recent onderzoek laat wederom zien dat bij de NLW meer uitstroom dan instroom is. Belangrijkste reden is dat veel medewerkers in de sociale werkvoorziening met pensioen gaan. “Ook zien we dat het aantal inwoners dat een beschermde en beschutte werkplek nodig heeft, kleiner wordt en dat in de huidige economie meer werkgevers bereid zijn om dit soort plekken regulier te organiseren”, aldus een woordvoerder. “De huidige omvang en opzet van de NLW is op termijn te groot voor de doelgroep en daarmee niet passend meer.”
Raad
In het voorjaar wordt daarom aan de gemeenteraden een voorstel gedaan om de eerder vastgestelde koers los te laten. Het voorstel zal worden gedaan om een flexibele organisatie op te zetten voor beschut en beschermd werk. Eind 2024 nemen de gemeenteraden daarover een besluit.