Panningen, Netherlands

Blazers uit Peel en Maas schitteren tijdens concerten André Rieu

Blazers van St. Cecilia in Helden tijdens het Vrijthofconcert van vrijdag.
“Een geweldige ervaring”, zo noemden de blazers uit Peel en Maas hun optreden bij André Rieu. Tijdens de Vrijthofconcerten in Maastricht traden de muzikanten op, samen met zo’n 400 andere Limburgse blazers.
Youri Buis | 22 juli 2024 14:42 | Aangepast op 22 juli 2024 14:42
Grootste fanfare van Nederland
André Rieu besloot voor zijn concertreeks op het Vrijthof een fanfare met blazers uit de hele provincie samen te stellen. De ‘grootste fanfare van Nederland’, zoals de violist en orkestleider het zelf noemt, vormde tijdens liefst twaalf concerten een lint voor het reusachtige podium van André Rieu. Rechts van het midden stonden de blazers uit Peel en Maas opgesteld. Meerdere kernen waren vertegenwoordigd.

Verzoeknummers
Vrijdagavond stond de tiende voorstelling op het programma. De blazers uit Helden vertrokken aan het einde van de middag per bus vanuit Nederweert naar het centrum van Maastricht. Al meteen hing er een feestelijke sfeer. Die werd gaandeweg de busrit, die een klein uur duurde, alsmaar beter toen een breed scala aan verzoeknummers werd afgedraaid. Er werd luidkeels meegezongen met klassiekers als Limburg van Rowwen Hèze en Brabant van Guus Meeuwis, waarbij het woord ‘Brabant’ voor de gelegenheid werd vervangen door ‘Limburg’.

Thuiskomen
Na aankomst in Maastricht wandelden de groep muzikanten naar het Theater aan ‘t Vrijthof. Daar genoten zij van een diner en maakten zij zich klaar voor hun optreden. Vlak voordat André Rieu welkom werd geheten door het stijf uitverkochte plein, keek zoon Pierre trots om zich heen. Hij is medeverantwoordelijk voor de organisatie en zag dat het succes wederom groot is. “Het is een beetje thuiskomen. Deze maand is het plein van ons allemaal”, vertelt Pierre. “Er komen deze maand meer dan 150.000 mensen naar Maastricht, met honderd nationaliteiten, om mijn pa en zijn orkest te zien optreden. Dat is echt wel heel bijzonder.”

Steeds leuker
Terwijl het uitzinnige publiek genoot van het concert, stelden de blazers zich buiten het Vrijthof op om enkele minuten later aan te sluiten bij Rieu en zijn Johann Strauß Orchestra. Hoewel ze dus niet voor de eerste keer meededen, blijft het leuk. Sterker nog: het wordt steeds leuker, vinden ze blazers zelf. “Nu is de spanning eraf”, zo doelt Mariëlla Mommers van St. Cecilia in Helden op de negen eerdere concerten deze reeks. “Je leert ook heel veel mensen kennen en het is helemaal leuk om alle mensen uit Peel en Maas op te zoeken”, vervolgt de blazer.

Repetities
Lotte Knols van André Rieu Productions BV noemt de betrokkenen één grote familie. “We hadden natuurlijk wel een bepaalde standaard waar men aan moest voldoen. Aan de hand van repetities hebben we geluisterd en zijn er heel veel mensen doorgegaan om met ons een mooi feest te maken”, legt ze uit. De meeste repetities vonden plaats in de regio, maar er werd ook met alle muzikanten bij elkaar gerepeteerd in het MECC in Maastricht. “Vijfhonderd man die in één keer repeteren. Het is mooi om te zien hoe alles samenkomt.”

12.000 man
Ook Marja Jacobs van Heugten van St. Cecilia geniet met volle teugen. “Wat ik het leukste vind? Alles eromheen. Het blazen natuurlijk, dat is het belangrijkste, maar ook de sfeer. Je kunt het bijna niet omschrijven.” Namens Fanfare Eendracht Baarlo zegt Thijs Bouten vooral het moment in zich op te nemen. “Als je daar eenmaal staat en iedere keer het applaus van 12.000 man ontvangt, is dat wel erg gaaf.” 

Laatste twee voorstellingen
Een uur na het optreden zaten alle blazers weer in de bus terug naar Nederweert, wederom met de vrolijke afspeellijst met muziek op de achtergrond. Waar enkelen uitbundig meezongen met de liedes, kozen sommigen juist voor hun rust. Op zaterdag en zondag moest iedereen immers weer fit zijn voor de laatste twee voorstellingen. Een uitgebreide videoreportage over de blazers uit Peel en Maas bij het concert van André Rieu is hier te zien.

Lees ook

Fanfare St. Cecilia Helden komt met concert Aan de Koeberg

Fanfare St. Cecilia gaat het muzikale seizoen afsluiten met een openluchtconcert bij het Kerkeböske....

Scholieren krijgen reanimatiecursus met André Rieu

Leerlingen van het Buurtcollege Maas en Peel en Het Bouwens hebben woensdag in het MECC in Maastrich...

Benefietconcert met blaasmuziek uit de regio

Stichting Bevordering Blaasmuziek gaat samen met de regionale blaaskapellen Kapela POHODA uit Pannin...

Jubileumjaar Tajiri ter gelegenheid van honderdste geboortedag

Stichting Kunst en Cultuur Baarlo organiseert een jubileumjaar om het leven en werk van kunstenaar S...

Fanfare St. Cecilia neemt afscheid van interim-dirigent

Fanfare St. Cecilia in Helden heeft afscheid genomen van interim-dirigent Jean Cosemans. Als blijk v...

Frans Pollux geeft reeks buitenconcerten in Sevenum

Frans Pollux gaat komende zomer een nieuwe reeks buitenconcerten geven. Na eerdere uitverkochte edit...