TerughoudendHoewel de nieuwbouwplannen ambitieus zijn, maken de hoge kosten en mogelijke belastingverhogingen de partijen
terughoudend. “We willen geen onverantwoorde stappen zetten die de begroting zwaar onder druk zetten”, zegt raadslid Rob Ambaum van de Beeselse Lijst. De politici vrezen dat de investering uiteindelijk bij de inwoners terechtkomt via hogere gemeentebelastingen.
Gemeentehuis
Daarnaast is er kritiek op het idee om het gemeentehuis te integreren in De Schakel. Dit voorstel werd pas later aan het plan toegevoegd, wat bij sommige partijen slecht viel. “Dat gaat voor ons te ver”, vindt VLP-fractievoorzitter Jan Hendriks. “Als we dit erbij betrekken, praten we niet meer over 9 miljoen, maar misschien wel over 15 tot 17 miljoen euro.”
Zorgvuldigheid boven snelheid
Naast volledige nieuwbouw liggen er nog twee andere opties op tafel: een grootschalige renovatie of een combinatie van verbouw en nieuwbouw. Van de benodigde 9 miljoen euro voor nieuwbouw, kan mogelijk één miljoen door de provincie worden gesubsidieerd. Die subsidie komt er echter pas als de gemeenteraad een definitieve scenariokeuze heeft gemaakt. Lou Cremers, fractievoorzitter van het CDA, benadrukt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. “We investeren voor de komende 50 jaar. Dit besluit moet goed doordacht zijn.”
Achterstallig onderhoud
Ondanks de politieke verdeeldheid is iedereen het erover eens dat De Schakel dringend toe is aan vernieuwing. Het gebouw kampt met achterstallig onderhoud. Zo was er onlangs nog een rioolprobleem bij de damestoiletten. “Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. We willen verenigingen en maatschappelijke partners niet in de kou laten staan”, aldus Hendriks.
De keuze voor het nieuwbouwscenario is dus nog zeker geen uitgemaakte zaak. Maandag wordt tijdens de raadsvergadering duidelijk waar de keuze van de gemeenteraad op valt. Dan staat het politieke debat over de toekomst van De Schakel gepland.