Panningen, Netherlands

Natte akkers bij agrariërs: "Hier voltrekt zich een stille ramp"

De wateroverlast van dit voorjaar veroorzaakt grote problemen bij telers. Ze maken zich zorgen over de gewassen die ze nog moeten zaaien of poten, evenals over de gewassen die al op het verzadigde land staan.
De redactie | 29 mei 2024 15:22 | Aangepast op 29 mei 2024 15:22
Voor het akkerbouwbedrijf van Jeanne Hesen uit Kessel-Eik is de financiële schade aanzienlijk. Door de kletsnatte akkers kunnen boeren op veel plekken in Limburg nog altijd hun land niet op. "Het was een natte herfst, natte winter en nog een natter voorjaar. We kunnen niet zaaien of bemesten. Zo'n 30 procent is nat, dus we kunnen er niet op. Dat betekent geen grondbewerking of planten en dus geen inkomsten."

Verloren jaar
Pootaardappelen, uien en maïs hadden al lang in de grond moeten zitten. Het zaaien of poten heeft nu voor veel gewassen geen zin meer. De LLTB spreekt van een verloren jaar. "Op het moment dat er veel regen valt met weinig droog weer tussendoor, kun je niets", zegt John Verhoijsen, voorzitter van Noord-Limburg. Daarnaast bestaat het risico dat producten duurder worden in de winkel. "Hopelijk geen lege schappen. Als er te weinig producten zijn, leidt dat tot hogere prijzen."

Zaaien
De financiële schade bij het bedrijf van Hesen in Kessel-Eik lijkt groot, maar de exacte omvang is nog onduidelijk. "Als er iets gezaaid was, hadden we ons kunnen verzekeren en was een tegemoetkoming mogelijk. Nu krijg je niets. Als je niet op het land kunt, kun je ook niets zaaien en dus niets verdienen." De LLTB pleit voor de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. "We kijken ook naar mogelijkheden om bij een beter jaar inkomsten te reserveren, zodat je het inkomen kunt spreiden", zegt Verhoijsen.

LLTB
De LLTB roept agrariërs met wateroverlast op zich bij het Waterschap te melden om toekomstige problemen, voor zover mogelijk, te voorkomen.

Lees meer over:

Wateroverlast|

Lees ook

Onderzoek naar verband tussen wateroverlast Beesel en verhoging dijk duurt langer

Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de wateroverlast in het centrum van Beesel en ...

Veel regen en onweer, wateroverlast in Peel en Maas valt mee

De pittige regen- en onweersbuien die sinds donderdagavond over de regio trekken, leiden vooralsnog ...

Opnieuw wateroverlast in Baarlo

De brandweer is zondag opnieuw uitgerukt voor wateroverlast in Baarlo. Het is de vierde keer in een ...

Coulanceregeling voor schade wateroverlast

Het kabinet heeft besloten dat gedupeerden van de wateroverlast van vorig jaar toch een tegemoetkomi...