Panningen, Netherlands

MH17-ramp vandaag tien jaar geleden

Het monument in de Heldense Bossen voor de drie slachtoffers Omroep P&M
Tien jaar geleden veranderde het leven van velen drastisch door het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Het resulteerde in het verlies van dierbaren voor vele families en vrienden, die ineens nabestaanden werden. Zo kwamen drie inwoners van Helden om: Megan, Dave en Kim.
De redactie | 17 juli 2024 12:24 | Aangepast op 17 juli 2024 12:24
Het is een gebeurtenis die diepe emotionele sporen heeft nagelaten en de vraag oproept hoe lang rouwverwerking duurt en hoe men hiermee omgaat.

Onderzoek
Bijzonder hoogleraar rouwverwerking Jos de Keijser van de Rijksuniversiteit Groningen heeft hier tien jaar lang onderzoek naar gedaan. Uit zijn bevindingen blijkt dat rouwverwerking een complex en langdurig proces kan zijn, vooral bij traumatische verliezen zoals die van MH17.

Verlies
Meer dan 1 op de 8 nabestaanden van MH17 kampt met complexe rouw. Dit betekent dat zij zelfs een jaar na het verlies nog steeds moeite hebben om zich aan te passen aan hun nieuwe realiteit. Complexe rouw gaat gepaard met chronische klachten, waaronder slapeloosheid en concentratieproblemen. Veel nabestaanden ervaren aanhoudende problemen met slapen en hebben moeite zich te concentreren. De intense droefheid en het gevoel van verlies kan leiden tot langdurige depressieve episodes. Daarnaast zorgt de traumatische aard van het verlies voor aanhoudende stress en angst, wat kan resulteren in posttraumatische stressstoornissen (PTSS).

Verschrikkelijk
Burgemeester Delissen staat vandaag ook stil bij de ramp. Op Facebook schrijft ze: Alweer 10 jaar geleden! Heel veel sterkte aan familie, vrienden en alle nabestaanden van deze verschrikkelijke ramp. Ik denk aan jullie."

Lees meer over:

MH17|Ramp|