Panningen, Netherlands

Marianne (79) is drijvende kracht achter de ruilwinkel

Ze is de drijvende kracht achter de ruilwinkel in Panningen. Marianne Savelkoul uit Panningen zorgt dat het nieuwe concept in HAL9 op het Industrieterrein blijft draaien. En dat terwijl ze toevallig met het initiatief van Wonen Limburg in contact kwam.
De redactie | 18 september 2024 20:22 | Aangepast op 18 september 2024 20:22
"Ik ging naar het loket van Wonen Limburg en iemand vroeg me of ik mee wilde werken bij de opstart van de ruilwinkel. Ik heb een kijkje genomen en was meteen verkocht." En dus is ze nu meerdere keren te vinden in de bijzondere winkel, waar geen geld aan te pas komt.

Ruilen
Het principe van een ruilwinkel is eenvoudig: je brengt spullen die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer gebruikt. Denk aan kleding, boeken, speelgoed, huishoudelijke artikelen, en soms zelfs meubels. In ruil hiervoor krijg je punten of bonnen, waarmee je weer andere producten kunt "kopen". Dit systeem werkt zonder geld, waardoor de nadruk komt te liggen op het delen en hergebruiken van spullen in plaats van het uitgeven van geld.

Vrijwilligers
Een ruilwinkel is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook een belangrijke sociale functie. Het brengt mensen samen, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie. Ruilwinkels worden vaak beheerd door vrijwilligers, zoals Marianne. Anderen blij maken, daar houdt ze van. "Het is mooi om soms ook wat weg te geven, zonder er iets voor terug te krijgen. Dat vind ik mooi."

Toekomst
Met de toenemende populariteit van kringloopwinkels en ruilbeurzen, lijkt de ruilwinkel klaar voor een zonnige toekomst. Het is een plek waar spullen, verhalen en ervaringen worden gedeeld – en dat alles zonder geld. Dit maakt het niet alleen een winkel, maar een belangrijk sociaal knooppunt binnen de gemeenschap. Dinsdag en donderdag is de ruilwinkel geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Als er meer vrijwilligers zich aanmelden, kan de winkel vaker open gaan.

Lees meer over:

Ruilwinkel|

Meest gelezen

Ongebruikte bushalte in Maasbree verwijderd

Youri Buis | 18 sep 2024 16:34

Groen licht voor tiny houses in Egchel

De redactie | 16 sep 2024 18:10

Postkantoor opent bij GroenRijk in Maasbree

De redactie | 19 sep 2024 11:39

Lees ook

Peel en Maas krijgt een ruilwinkel

Peel en Maas krijgt een ruilwinkel. In deze winkel kunnen inwoners gebruikte spullen afgeven of ruil...