VrijwilligDe Nationale Klimaatweek is een landelijke campagne dat ieder jaar terugkeert. Mensen die zich verbonden voelen met duurzaamheid en het klimaat, kunnen zich aanmelden om Klimaatburgemeester van hun gemeente te worden. “Dat kan iemand zijn die met vervoer en natuur bezig is, of juist meer met energietransitie en voeding”, legt Kuipers uit. De functie van Klimaatburgemeester is op vrijwillige basis en iedereen vult die anders in.
Onnodig veel spullen
Even twijfelde Peggy of de voorbeeldfunctie van Klimaatburgemeester wel iets voor haar zou zijn. In de belangstelling staan is ze immers niet gewend, maar het thema duurzaamheid gaat haar zeer aan het hart. Dat begon jaren geleden, toen Peggy op reis was naar de Himalaya. Daar kwam ze tot het besef dat mensen in Westerse landen onnodig veel spullen hebben. “Sindsdien ben ik veel minder spullen gaan verzamelen en ben ik mij meer bewust van mijn koopgedrag. Vanuit daar ontstond interesse voor andere thema’s op het gebied van duurzaamheid”, aldus de enige Klimaatburgemeester van Beesel.
Initiatieven organiseren
Peggy en haar partner besloten kleiner te gaan wonen, namelijk aan de rand van Beesel in een tiny house. Ook op andere manieren leven ze zo duurzaam mogelijk. “Ik ben me in ieder geval heel bewust van de dingen die ik doe. Ik hoop zo een voorbeeld te zijn voor andere mensen in mijn gemeente”, zegt Peggy, die ook als coördinator van een duurzaamheidsbedrijf in Roermond werkt. Als Klimaatburgemeester organiseert ze samen met de Beeselnaren initiatieven op weg naar een duurzamer leven.
Toegankelijkheid
Daarbij is het volgens Peggy belangrijk om het toegankelijk te houden. Duurzaamheid bestaat namelijk niet alleen maar uit zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s, zoals mensen vaak denken. “Het is veel breder dan dat, ook voor mensen waarvoor het niet is weggelegd om investeringen te doen. Ook zij kunnen echt iets betekenen voor duurzaamheid en vaak zie je ook dat zij al duurzaam leven zonder dat ze het zelf doorhebben”, ziet ze.
Geen SMART-doelen
In eerste instantie zal Peggy voor een jaar de rol van Klimaatburgemeester invullen. Daarna heeft ze de mogelijkheid om zich opnieuw aan te melden voor een tweede jaar. Hoewel er nog genoeg werk te verzetten is binnen de gemeente Beesel, heeft ze geen harde doelen om aan te houden. “Ik heb geen SMART-doelen opgesteld”, lacht Peggy. Tijdens dit eerste jaar gaat ze zich vooral verdiepen in de duurzame inwoners. “Voor mijn gevoel zijn er nu vooral individuen. Er zijn wel leuke initiatieven, zoals het voedselbos in Beesel, maar wellicht zijn er nog meer mensen met duurzaamheid bezig die dat graag samen willen doen.”