Panningen, Netherlands

Kasteel de Keverberg heeft structureel extra geld nodig om overeind te blijven

Kasteel de Keverberg in Kessel.
Er moet structureel geld bij om Kasteel de Keverberg in Kessel overeind te houden. Anders is het faillissement binnen enkele maanden in zicht. Begin dit jaar deed de gemeente Peel en Maas een eenmalige bijdrage van 75.000 euro. Een onderzoek dat daarna is uitgevoerd, laat zien dat er een structurele bijdrage nodig is.
Youri Buis | 6 juli 2024 10:10 | Aangepast op 6 juli 2024 10:10
Adviseur
De gemeente heeft een extern bedrijf ingeschakeld om een advies uit te brengen aan de gemeenteraad, zegt Geert Wolters van de stichting Behoud Kasteel de Keverberg. “Wat dat advies is, weet ik niet. Dat is in een besloten vergadering gebeurd waar wij niet bij waren”, vertelt hij. Wel denkt Wolters dat de adviseur tot dezelfde conclusie komt als de stichting.

Moeilijk rendabel
Dat de situatie van Kasteel de Keverberg zorgwekkend is, is al langer duidelijk. “Een jaar of vijf, zes na de opening werd al duidelijk dat dit concept heel moeilijk rendabel te maken is. Het is een mooi commercieel en maatschappelijk concept met heel veel activiteiten, maar hier winst maken is eigenlijk niet mogelijk. Dat is onze conclusie en ik denk ook die van de externe adviseur”, aldus Wolters.

100.000 euro
In 2015 werd het kasteel na een flinke verbouwing geopend. Het wordt gebruikt voor evenementen, vergaderingen en er is horeca. Na de coronaperiode bleek dat een bijdrage uit het steunfonds corona voor verengingen en stichtingen niet genoeg was om het tekort aan liquide middelen op te vangen. Daarom doet de stichting Behoud Kasteel de Keverberg een beroep op de gemeente. “Ik denk dat je moet denken aan een ton”, zo schat Wolters het benodigde bedrag in.

Toegankelijk
De gemeenteraad zal het onderwerp in september behandelen tijdens een raadsvergadering. Op tafel liggen ook varianten waarbij er volledig met vrijwilligers wordt gewerkt, en waarbij het kasteel wordt verkocht aan een commerciële partij. De voorkeur van de stichting Behoud Kasteel de Keverberg ligt bij de huidige vorm. “Het is een hele mooie mix van activiteiten en we zijn 365 dagen per jaar geopend, op Eerste Kerstdag na. Die toegankelijkheid vinden we heel belangrijk.”

Terughoudendheid
Een volledig commerciële bedrijfsvoering zou Wolters betreuren. Ook ziet hij nog niet voor zich hoe het kasteel door uitsluitend vrijwilligers kan worden gerund. Na gesprekken met enkele raadsleden proeft hij enige terughoudendheid. “Ze zouden het jammer vinden als het kasteel niet meer in deze vorm zou bestaan, maar twijfelen wel heel erg of ze moeten bijspringen.”

Wolters hoopt op een zomer vol activiteiten en toeristen voor het kasteel, en dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst. September zou wel eens te laat kunnen zijn. “Dan moeten wij de komende maanden heel hard werken om overeind te blijven. We hebben wel goede moed, er wordt door ons team ontzettend hard gewerkt, maar het is wel kritisch.”

Lees ook

Ook op privéterrein geldt voortaan muilkorfplicht voor gevaarlijke hond

De gemeente Peel en Maas heeft wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)...

Een derde van inwoners Peel en Maas geeft geen toestemming voor orgaandonatie

Dertig procent van de volwassenen in de gemeente Peel en Maas geeft geen toestemming voor orgaandona...

Vakantiepark De Berckt dicht: “Zaken naar voren gekomen die aanleiding gaven”

De Berckt in Baarlo beschikt niet langer over een exploitatievergunning. De gemeente heeft besloten ...

Gemeente krijgt gelijk: Meijelse kaseigenaar moet dwangsom betalen

Het college van de gemeente Peel en Maas heeft terecht een dwangsom opgelegd aan een kaseigenaar, di...

Gemeente wil onderzoek naar toekomst Keverberg en stelt geld beschikbaar voor onderhoud kasteel

De gemeente Peel en Maas wil onderzoeken wat de beste optie is voor het exploiteren van Kasteel de K...

Politie waarschuwt voor babbeltrucs en nepagenten

De politie krijgt steeds meer meldingen binnen van babbeltrucs. Om deze oplichtingstactiek toe te pa...