Bijzondere voertuigen
Zo’n 30.000 bezoekers kwamen afgelopen weekend naar Panningen om de duizenden oude motoren en tractoren te bekijken. Niet alleen de liefhebbers van John Deere, Lanz en Hanomag waren bij manege De Vosberg op hun plek. Er viel nog veel meer te zien. De HMT-leden hadden hun meest bijzondere voertuigen, machines en onderdelen meegenomen.
Wasmachine en houtzaagmachine
“Het is van vroeger, het hoort bij de oudheid”, zegt een mevrouw over haar enorme wasmachine. Het apparaat is een echte publiekstrekker. Een ander lid, voornamelijk liefhebber van het merk Lanz, komt al sinds zijn vierde bij het HMT. “Tegenwoordig kom ik al zo’n 35 jaar met mijn eigen tractors naar Panningen.” Een bepaalde attractie sprong helemaal uit het oog: een houtzaagmachine uit 1935.
Grootste van Europa
Het begon klein, maar inmiddels is het Internationaal Historisch Festival uitgegroeid tot het grootste evenement van Europa in zijn soort. De bezoekers die vaak komen, voor sommigen is dat dertig of zelfs veertig jaar, hebben het festival zien ontwikkelen. “Ik heb het idee dat het elk jaar groter wordt, ook de camping”, vermoedt een van de oudgedienden. “De organisatie geef ik een 10, maar ik denk dat het op een gegeven moment echt wel minder gaat worden. Ze kunnen niet altijd zomaar door blijven gaan.”
Steeds uitdagender
HMT-voorzitter Mark van Lankveld ziet nu al dat het Internationaal Historisch Festival niet nog verder kan groeien. “Het kan eigenlijk niet voller, maar het lukt ons toch steeds weer om elk jaar een paar deelnemers meer toe te laten. Moeilijker wordt het niet, maar wel steeds uitdagender. Een keer moet je nee gaan zeggen”, realiseert hij zich. Des te meer geniet Van Lankveld van het succes. “Het weer zit mee en als ik dan alle blije mensen om me heen zie, denk ik: we hebben het goed voor elkaar met z’n allen.”
Van heinde en verre
Lang niet alle bezoekers komen uit Peel en Maas. Zo waren er afgelopen weekend ook liefhebbers uit Utrecht en Noord-Brabant in Panningen te vinden. Het Internationaal Historisch Festival staat er goed op. “Van heinde en verre komen ze hierheen”, aldus Van Lankveld.