Panningen, Netherlands

College tast niet in de buidel om De Keverberg te redden

Het college van Peel en Maas is niet bereid om financiële steun te geven aan Kasteel de Keverberg in Kessel. Dat is middels een brief aan stichting Behoud Kasteel de Keverberg meegedeeld.
De redactie | 10 juli 2024 09:15 | Aangepast op 10 juli 2024 09:15
Vorige week verzocht de stichting aan de gemeente om bij te springen. De financiële situatie is zo zorgelijk, dat het faillissement in zicht is. Tegen Omroep P&M zei voorzitter Geert Wolters te hopen op een goede zomer om overeind te blijven. "We hebben wel goede moed en er wordt hard gewerkt, het wordt wel kritisch." Toch zei Wolters vorige week al een negatief besluit van het college te respecteren. In haar brief zeggen de wethouders en burgemeester te hopen dat de stichting andere oplossingen kan vinden dan financiele steun te vragen aan de gemeente.

Onderzoek
Begin dit jaar deed de gemeente Peel en Maas een eenmalige bijdrage van 75.000 euro. Een onderzoek dat daarna is uitgevoerd, laat zien dat er een structurele bijdrage nodig is. Dat de situatie van Kasteel de Keverberg zorgwekkend is, is al langer duidelijk. “Een jaar of vijf, zes na de opening werd al duidelijk dat dit concept heel moeilijk rendabel te maken is. Het is een mooi commercieel en maatschappelijk concept met heel veel activiteiten, maar hier winst maken is eigenlijk niet mogelijk. Dat is onze conclusie en ik denk ook die van de externe adviseur”, aldus Wolters.

Commericiële partij
In een besloten bijeenkomst met het college en de gemeenteraad zijn de resultaten gepresenteerd. Naast de huidige vorm zijn er andere mogelijkheden. Deze opties zijn dat een commerciële partij het kasteel in handen krijgt of dat er alleen maar met vrijwilligers gewerkt gaat worden. De Keverberg zou dan alleen maar in de zomermaanden geopend zijn.

Raad
Nu het college geen extra bijdrage wil doen, kan de stichting nog naar de gemeenteraad stappen. In september zou dit onderwerp in de raad worden behandeld. Dat zou voor de stichting nog heel spannend kunnen worden. "Ik proef een soort terughoudendheid bij de partijen in de raad", zegt Wolters.

Lees meer over:

Kasteel de Keverberg|Kessel|

Lees ook

Kessels Klokfietsen terug bij Pleinfestijn

De traditie van het 'klokfietsen', waarbij deelnemers tegen de klok fietsen, werd zaterdag in ere he...

Gemeente wil onderzoek naar toekomst Keverberg en stelt geld beschikbaar voor onderhoud kasteel

De gemeente Peel en Maas wil onderzoeken wat de beste optie is voor het exploiteren van Kasteel de K...

Kessels bedrijf bouwde Team NL Huis in Parijs: “Ook bezig in Zandvoort”

Nog een paar dagen en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn voorbij. In de Franse wereldstad ...

Waarnemend burgemeester Kessel overleden

De Roermondse politicus Lodewijk Imkamp is overleden. Hij was waarnemend burgemeester van de gemeent...

Kesselse ruiter noemt val op Spelen ergste wat hem kon overkomen

Het is de Kesselse Henrik von Eckermann niet gelukt om geschiedenis te schrijven op de Olympische Sp...

Burgemeester sluit woning in Kessel

Burgemeester Delissen van Peel en Maas heeft besloten om een woning aan de Graafschap Kesselstraat i...