Panningen, Netherlands

Centraal informatieplatform moet Kesselnaren meer verbinden

Wethouder Nijssen neemt de visie in ontvangst Foto: Omroep P&M
Een eigen lokaal nieuws- en gemeenschapsplatform, meer groen en woningen en een digicoach per straat of buurt. Dat zijn drie zaken uit de dorpsontwikkelingsvisie van Kessel. Het plan met de naam Castellum 2035 werd maandag aangeboden aan wethouder Nijssen.
De redactie | 9 juli 2024 12:08 | Aangepast op 9 juli 2024 12:08
De afgelopen tijd werd geschreven aan het ontwikkelingsplan.

Fort
De naam Kessel is afgeleid van castellum. "Een castellum is een fort, een versterkte nederzetting met dikke muren, wachttorens, barakken en werkplaatsen. Precies datgene dat hier rond 950 gebouwd werd. Mensen die bedachten, besloten en bouwden." Dat is precies wat de werkgroep nu ook wil doen, die bestaat uit Mike Lenders, Petra Verbugt-Hoeijmakers, Niels Houwen, Jeroen Joosten en Ivo Joosten. "Na het bouwen van de muren, gaan we nu verder met de gemeenschap."

Informatie op één plek
De visie werd opgesteld na enquêtes, interviews, sociale media, georganiseerde bijeenkomsten en informele ontmoetingen. Zo'n 150 Kesselnaren leverden hun input. Met de laatste ontwikkelingen in de maatschappij ging de schrijversgroep aan de slag. Op drie thema's worden voorstellen gedaan. Het gaat om 'verbonden, gezond en duurzaam'.
Inwoners hebben de behoefte aan een platform waar zij informatie kunnen vinden, zo blijkt uit het onderzoek. "Er moet een centrale plek in de communicatie komen", zegt Jeroen Joosten. "Noem het Kessel24. Hier kunnen we de actuele dossiers en stukken op één centrale plek verzamelen."

Eenzaamheid en jongeren
Ook vinden de inwoners belangrijk dat er een sportcomplex komt met een centrale kantine en moet er een bejaardencentrum terugkomen met een gezondheidscentrum. Petra Verbugt noemt de eenzaamheid onder ouderen en de behoefte van jongeren om een uitgaansplek te hebben. "Tieners weten niet waar ze naartoe kunnen gaan. Dat is wel een dingetje."

Bestuderen
Nu de plannen voor 2035 zijn geformuleerd, is de visie aangeboden aan de gemeente. Wethouder Nijssen laat weten de plannen te gaan bestuderen. Dit wordt weer teruggekoppeld aan het dorp. De werkgroep wil niet stil blijven zitten en hoop aan het einde van het jaar de eerste contouren van de dorpssite gereed te hebben. "Wij zijn mensen die van actie houden en gas geven. Als wij de gemeente een stap voor zijn, zullen zij ons altijd volgen", lacht Jeroen Joosten.

Lees ook

Kessels Klokfietsen terug bij Pleinfestijn

De traditie van het 'klokfietsen', waarbij deelnemers tegen de klok fietsen, werd zaterdag in ere he...

Gemeente wil onderzoek naar toekomst Keverberg en stelt geld beschikbaar voor onderhoud kasteel

De gemeente Peel en Maas wil onderzoeken wat de beste optie is voor het exploiteren van Kasteel de K...

Kessels bedrijf bouwde Team NL Huis in Parijs: “Ook bezig in Zandvoort”

Nog een paar dagen en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn voorbij. In de Franse wereldstad ...

Waarnemend burgemeester Kessel overleden

De Roermondse politicus Lodewijk Imkamp is overleden. Hij was waarnemend burgemeester van de gemeent...

Kesselse ruiter noemt val op Spelen ergste wat hem kon overkomen

Het is de Kesselse Henrik von Eckermann niet gelukt om geschiedenis te schrijven op de Olympische Sp...

Burgemeester sluit woning in Kessel

Burgemeester Delissen van Peel en Maas heeft besloten om een woning aan de Graafschap Kesselstraat i...