Straatcoaches
Met name jeugdoverlast leverde zorgen op. Ruim een jaar geleden was daar een piek in te zien en die was volgens Vostermans onverklaarbaar. Toch werden er besluiten genomen om de overlast een halt toe te roepen. Met de wijkagenten bracht de gemeente concrete plekken van overlast in kaart en daaruit kwamen groepen jongeren in beeld. “Daar zijn we nadrukkelijk mee aan de slag gegaan”, vertelt Vostermans.
Dat gebeurde onder meer door het inhuren van straatcoaches en tot dusver is de burgemeester daar tevreden over. “Die doen echt goed hun werk. Ze begeven zich tussen de jongeren en spreken met hen. Ze zijn er niet om te handhaven, maar om verbindingen met die jongeren te leggen”, legt Vostermans uit. Naast de straatcoaches heeft de gemeente inmiddels ook eigen boa’s in dienst en sociale wijkteams droegen bij aan een plan om individueel met jongeren aan de slag te gaan.
Verschuiving
Op dit moment ziet de gemeente het aantal overlastmeldingen afnemen, zegt Vostermans. “Tegelijkertijd zien we wel een verschuiving van de groepen die we kenden naar nieuwe groepen. Dit thema blijft dus wel op de agenda staan. Ik durf te zeggen dat onze persoonlijk gerichte aanpak best zijn vruchten begint af te werpen, maar het blijft iets waar we continu aandacht voor moeten hebben”, realiseert hij zich. De behoefte om erop uit te trekken mag nooit leiden tot overlast of onveilige gevoelens, stelt Vostermans.
Buurtouders
De gesprekken daarover moeten levend blijven, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij het zogeheten
buurtouders-initiatief. Buurtouders maken op toegankelijke wijze contact met overlast veroorzakende jongeren. Onlangs liep Vostermans een avond met hun mee. “Ik heb gewoon leuke gesprekken gehad en daaruit merk je dat er best wel wat zorgen zijn vanuit omwonenden. Die verplaatsen zich wel, bijvoorbeeld van In Den Hof naar andere plekken, maar die buurtouders zorgen wel voor verbinding.”
Toch is er volgens Vostermans meer aandacht nodig voor het initiatief, omdat de groep deelnemende ouders nog groter mag. “Momenteel zijn er acht of negen ouders die elke week actief rondjes lopen door de kernen, maar het zou fijn zijn als we een groep van twintig of dertig ouders hebben. Dan kunnen we het beter verdelen en de continuïteit verbeteren.”
Peel en Maas
De veiligheid in de gemeente Beesel is niet het enige onderwerp dat in Studio Zomer ter sprake komt. De vertrekkend burgemeester van Beesel gaat ook in op de culturele route, de internationale samenwerkingen rond het Draaksteken en de financiën van de gemeente. Vanaf oktober is Vostermans de nieuwe burgemeester van Peel en Maas, maar hij is vastberaden om de focus tot en met de zomer op Beesel te houden.
Tijdens de laatste raadsvergadering, twee weken geleden, werd hij overvallen door emoties. “Ik merk dat ik me heel erg hecht aan mensen: mijn college, de raad en organisatie, maar ook de inwoners. Als het dan formeel de laatste vergadering is, doet dat wat met je. Op het moment dat die hamer voor de laatste keer klinkt, gaat er wel even door je heen: goh, ik ga nu wat achterlaten. Dat vind ik eigenlijk ook heel jammer, maar het hoort erbij.”