Panningen, Netherlands

Blokhut boven wadi moet huisvestingsprobleem IVN oplossen

Een houten 'blokhut' bovenop een wadi in Helden moet de oplossing worden voor het huisvestingsprobleem van het IVN. Hoera kindercentra en Prisma willen deze ruimte gaan bouwen. Ze hebben de gemeente Peel en Maas gevraagd om het plan goed te keuren. Het IVN kan er dan ook gebruik van maken.
De redactie | 6 december 2023 15:15 | Aangepast op 6 december 2023 15:15
Jos Joosten van het IVN is blij met de ontwikkeling. "Wij hebben 30 jaar in de Oda school gezeten. Momenteel zitten we in het schoolgebouw van De Pas in Helden. Dat is niet zo geschikt. Hier zitten we in de natuur zoals we dat gewend zijn. We kunnen met de kinderen de Koeberg op of het bos in."

Plek boven het water
De vereniging voor natuureducatie wil graag een gebouw in de buurt van de school aan de Kloosterstraat. Met dit idee zou aan die wens tegemoet gekomen worden. Ook Hoera Kindercentra en onderwijs stichting Prisma zoeken naar meer ruimte. "Er is daar een wadi. Je kunt daar niks doen, zoals het plaatsen van toestellen. Er staat namelijk af en toe water", vertelt Rudie Peeters van Hoera Kindercentra. "We willen de blokhut op palen zetten. Zo blijft de wadi intact en met een loopbrug kan de hut bereikt worden. Er is ook een ander voordeel. Omdat de hut op hoogte staat, is het minder inbraakgevoelig."

Plezier en natuur
De kosten voor de 'blokhut' worden geschat tussen de 1,5 en 2 ton. Hoera en Prisma investeren beide en verhuren het dan aan IVN Helden. IVN onderzoekt of ze hiervoor sponsoren kunnen vinden. Het is de bedoeling om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Het IVN zorgt voor de inrichting. "Het wordt een open ruimte met alleen een keukentje en toilet", vertelt voorzitter Joosten. "We kunnen hier samen van alles doen. Het wordt één ruimte voor plezier en natuur."
De eerste stap is het plaatsen van het gebouw. Daarna moet de finetuning komen, zegt Peeters. "We gaan kijken hoe we het gebouw kunnen verduurzamen. We hoeven niet direct te starten met zonnepanelen, maar de aansluiting moet er wel liggen. Als we de financiering hebben, kunnen we meteen aan de slag."

Bestemmingsplan
Als de gemeente Peel en Maas het plan goedkeurt, vragen de initiatiefnemers daarna om het bestemmingsplan te veranderen. Het principeverzoek is inmiddels al enkele maanden ingediend. De partijen hopen snel duidelijkheid te krijgen. "De bal ligt bij de gemeente", zegt Peeters. "Formeel ligt er een andere bestemming op. Volgens ons moet dit een formaliteit zijn."

Lees ook

Hertaling Limburgs dialect voor Peel en Maas en Hoes veur 't Limburgs

Een groep hertalers werkt samen met Bibliotheek Maas en Peel aan een hertaling ‘Leef Limburgs’ voor ...

Woninginbraak in Meijel, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak in Meijel. Deze werd gepleegd tussen woens...

Politie zoekt getuigen van diefstal in Kessel

De politie is op zoek naar getuigen van een diefstal in Kessel. Deze werd gepleegd op woensdag 4 sep...

Werkzaamheden Grashoek opnieuw vertraagd: Helenaveenseweg langer dicht

De Helenaveenseweg in Grashoek blijft vijf weken langer afgesloten vanwege werkzaamheden. Volgens de...

Bevo Hc begint Super Handball League met derby

Bevo Hc speelt zaterdagavond zijn eerste wedstrijd in de Super Handball League, de competitie die to...

Ook op privéterrein geldt voortaan muilkorfplicht voor gevaarlijke hond

De gemeente Peel en Maas heeft wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)...