Goed begroten
De financiële situatie van gemeenten verandert. De Rijksoverheid stelt de bedragen die gemeenten ontvangen op een andere manier vast. Wethouder Nijssen van financiën vertelt dat door goed begroten een van de redenen is dat Peel en Maas niet veel hoeft te bezuinigen. Ook het feit dat Peel en Maas een fusiegemeente is, heeft positieve invloed op de financiële situatie. Het college kan daarom ook de gemeentelijke belastingen laag houden.
Onzekerheden
Toch zijn er wel wat onzekerheden. De plannen van een nieuw kabinet zijn nog niet duidelijk. Verder spelen regionale ontwikkelingen die er mogelijk voor gaan zorgen dat kosten toenemen. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), zorgaanbieders en de NLW.
Openbare ruimte
Voor het komende jaar wil het college investeren in de openbare ruimte. Het gaat om het herinrichten en afkoppelen van het riool in de Maasstraat, Sterrebosweg, Karreweg-Zuid en Lindelaan in Kessel, een nieuwe inrichting van het Ringovenpark in Panningen en groot onderhoud aan de Korte en Lange Heide in Maasbree.
Verder zijn er plannen om de Jacobusstraat in Egchel verkeersveiliger te maken en in het hoogwatergebied van de Maas wordt een evacuatieroute verbeterd. De fietsbrug die over het Deurnes Kanaal in Meijel lag, wordt opgeknapt en verplaatst naar het afwateringskanaal bij Kessel-Eik.
Bouwplannen
Daarnaast worden bouwplannen uitgewerkt voor de locatie bij het voormalige schoolgebouw van De Pas in Helden en Kuukven in Baarlo. Ook nieuwbouw en de renovatie van scholen en sporthallen staat op de agenda, bijvoorbeeld bij de FavoRiet in Panningen, de Kemp in Egchel, het Buurtcollege in Panningen en de sporthal in Maasbree.
Verduurzamen
Het college wil ook inzetten op het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen, zoals de gemeentewerf, gemeenschapshuizen en sporthallen. Het streven is om de gebouwen van het aardgas af te krijgen.
De plannen staan in de kadernota die in juli door de gemeenteraad wordt vastgesteld.