Panningen, Netherlands

Baarlose fruitteler praat in Den Haag over overstromingen

Fruitteler Susanne Görtz uit Baarlo heeft donderdag met de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat gepraat over de gevolgen van de overstromingen afgelopen zomer. "Het is nog altijd onduidelijk welke schade wel en niet vergoed wordt. Deze onzekerheid frustreert enorm."
Deborah Parren | 11 november 2021 17:57 | Aangepast op 11 november 2021 17:57
De agrariër en tevens bestuurslid van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) leed met haar fruitboerderij zelf veel schade door het hoogwater.

Rampgebied

"Onze appel- en perenboomgaarden zagen eruit als een rampgebied, vol met slib en rommel", vertelt ze. "Of de aanplant de waterschade heeft overleefd, weten we nu nog niet. We moeten financieel zien te overbruggen tot de volgende oogst in de zomer van 2022. Hopelijk hebben de overstroomde fruitbomen het overleefd, maar eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast."

Grote impact

Haar zorgen uitte ze met commissievoorzitter Dion Graus (PVV) en Kamerleden Derk Boswijk (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Tjeerd de Groot (D66), Frank Wassenberg (PvdD), Lilianne Ploumen (PvdA), Laura Bromet (GL) en Rudmer Heerema (VVD). Görtz geeft aan dat niet alleen voor haar en haar gezin de emotionele en financiële impact van de overstromingen groot is, maar ook voor andere getroffen agrarische gezinnen in Limburg, Noord-Brabant en zuidelijk Gelderland.

Pijnlijk

"De Wts-regeling was er snel en komt op papier grotendeels tegemoet aan de nood", zegt ze. "De aandacht en actie vanuit de overheid de eerste dagen en weken na de overstromingen, waren op maat. Het is echter pijnlijk te moeten constateren dat nu de ramp uit het publieke oog verdwenen is, de vaart eruit lijkt. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat wel en niet wordt vergoed."

Duidelijkheid

De Baarlose dringt erop aan om meer duidelijkheid te geven over de schaderegeling. Maar ze doet ook een oproep aan Kamerleden om werk te maken van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. "Schade door wateroverlast of extreme droogte zullen vaker leiden tot grote financiële tegenslagen. Met deze reserve kunnen agrariërs noodzakelijke financiële buffers opbouwen. Onverzekerbare risico's en niet-voorzienbare problemen kan de ondernemer zo mogelijk beter opvangen met de eigen financiële buffers. Al blijft het wel echt van groot belang dat de overheid klaar blijft staan om financieel te ondersteunen bij onvoorziene rampen, zoals de overstromingen van 2021."

Ze sluit af met de boodschap om in gesprek te blijven. "Praat niet óver ons, maar mét ons."


Foto: Dirk Hol

Lees ook

Hertaling Limburgs dialect voor Peel en Maas en Hoes veur 't Limburgs

Een groep hertalers werkt samen met Bibliotheek Maas en Peel aan een hertaling ‘Leef Limburgs’ voor ...

Woninginbraak in Meijel, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak in Meijel. Deze werd gepleegd tussen woens...

Politie zoekt getuigen van diefstal in Kessel

De politie is op zoek naar getuigen van een diefstal in Kessel. Deze werd gepleegd op woensdag 4 sep...

Werkzaamheden Grashoek opnieuw vertraagd: Helenaveenseweg langer dicht

De Helenaveenseweg in Grashoek blijft vijf weken langer afgesloten vanwege werkzaamheden. Volgens de...

Bevo Hc begint Super Handball League met derby

Bevo Hc speelt zaterdagavond zijn eerste wedstrijd in de Super Handball League, de competitie die to...

Ook op privéterrein geldt voortaan muilkorfplicht voor gevaarlijke hond

De gemeente Peel en Maas heeft wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)...