Panningen, Netherlands

Waterschap neemt maatregelen vanwege hoogwater Maas en richt crisisteam in

De hoge waterstand van de Maas houdt veel mensen in de regio bezig. Ook bij het waterschap, waar de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Hoewel de sneeuwval van woensdag en donderdag niet direct heeft gezorgd voor een hogere waterstand, is het wel de verwachting dat het Maaswater de komende 24 uur verder gaat stijgen. Daarom heeft het waterschap een crisisteam ingericht.
Youri Buis | 9 januari 2025 16:46 | Aangepast op 9 januari 2025 16:46
Belangrijke indicator
“Als we dan naar de Maas kijken, dan zien we dat de afvoer van de Maas nu ongeveer op 1500 kuub zit. Dat is eigenlijk een afvoer die we toch zeker één keer in het jaar wel meemaken,” legt Bart van der Aa van Waterschap Limburg uit. Het waterschap is afhankelijk van de neerslag in België en de Ardennen. Daarom is de afvoer bij Sint Pieter een belangrijke indicator voor wat er in de rest van de provincie gaat gebeuren.

1800 kuub
Rijkswaterstaat deelt dagelijks de verwachtingen van de Maas met het waterschap. “Die gebruiken wij weer om onze acties uit te voeren. Daarmee kijken wij dus wat er de komende dagen gaat gebeuren. Dan zien we wel dat de Maas nog iets verder gaat stijgen. Ongeveer 1800 kuub is de verwachting die we vanmorgen binnen hebben gekregen,” verwijst Van der Aa naar de afvoer van de Maas bij Sint Pieter, vlakbij Maastricht. De piek wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag verwacht.

Maatregelen
De stijging van het water zal vrijdagavond en vrijdagnacht in Noord-Limburg merkbaar zijn. Met een draaiboek wordt bepaald of en welke maatregelen er worden genomen. Zo wordt er een aantal pompen geplaatst, bijvoorbeeld bij de Kwistbeek in Baarlo, en worden sommige doorgangen in dijken dichtgezet. “Behalve dat wij kaartjes met kleuren hebben waar we naar kunnen kijken, hebben wij de kritieke meetpunten ook allemaal voorzien van alarmen. We krijgen dan alarmmeldingen als er dingen zijn die echt acties nodig hebben. Die zet ik dan weer uit naar andere collega's,” aldus Van der Aa.

Waterstanden checken
De waterhoogte van de Maas in Noord-Limburg kan een piek van ruim 16 meter boven NAP bereiken. Of en waar er sprake is van overstromingsgevaar, kan het waterschap nu nog niet zeggen. Inwoners doen er goed aan om de waterstanden zelf in de gaten te houden. “Je kan de informatie ook volgen op waterstandlimburg.nl en onze app. Daar kun je de meetpunten volgen die voor jou interessant zijn,” vertelt Van der Aa. Ook zijn er korte lijntjes met de gemeenten. “Wij informeren de gemeenten en de veiligheidsregio. Onze omgeving is dus echt op de hoogte van wat er gebeurt.”

Meest gelezen

Luc van den Kerkhof prins in Maasbree

De redactie | 18 jan 2025 22:04

Jeugdheerers komen uit in Helden en Kessel

De redactie | 18 jan 2025 22:17

Panningse prins krijgt adjudant

De redactie | 16 jan 2025 09:37

Vernielingen bij kunstwerken in Baarlo

Eric Reijnders | 20 jan 2025 10:22

Lees ook

Definitief ontwerp herstel Kwistbeek en nieuwe riooltransportleiding gepresenteerd

Op woensdag 29 januari 2025 organiseert Waterschap Limburg een informatieavond over het herstel van ...

Hekken verwijderd na hoge waterstand Maas

De gemeente heeft dinsdag de hekken weggehaald die waren geplaatst om wegen en paden af te sluiten n...

Maas zakt na hoogwater, veer Kessel-Beesel vaart weer

Na de hoogwaterpiek van de Maas is de situatie inmiddels rustig. Het waterpeil zakt gestaag en de ve...

Maas bereikt piek, water zakt weer

De Maas bij Kessel en Baarlo heeft zijn hoogste punt bereikt. Zaterdag om 15.20 uur was er sprake va...

Maas blijft stijgen, ook veerdienst Kessel-Beesel uit de vaart

Ook in de nacht van donderdag op vrijdag is het water van de Maas gestegen. De afvoer nabij Maastric...

Maaswater blijft stijgen, hoogste punt mogelijk komend weekend

Het water van de Maas staat hoog. In Kessel zijn de wandelpaden langs de Maas ondergestroomd. Hoewel...