Het is een plan van dorpscoöperatie Steingood en duurzaam energiebedrijf Pure Energie.
Opgewekte energie
Het is de bedoeling dat aan de Schorfweg en Koelenweg in Beringe een zonneweide komt van 28 hectare groot, waarvan minimaal 41 procent wordt benut voor landschap en natuur. De zonnepanelen moeten per jaar minimaal 37 miljoen kWh produceren. Daarmee kan zo'n 14 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Peel en Maas opgewerkt worden.
Zienswijzen
Op de ontwerp-omgevingsvergunning, die tot begin oktober ter inzage lag, kwamen twee zienswijzen binnen. Maar dat leidde niet tot aanpassing van het plan. Wel luidt er volgens de
website Stal & Akker vanuit de agrarische sector kritiek. Ze zijn niet blij dat vruchtbare landbouwgrond voor het zonnepark wordt opgeofferd. Maar ze zijn ook tegen de komst, omdat door dit grootschalig zonnepark geen capaciteit op het elektriciteitsnet meer is voor boeren die op hun stal- en/of schuurdak panelen willen leggen.
Geen negatieve geluiden
Dorpscoöperatie Steingood is verbaasd over de reactie van de boeren uit het dorp. "Deze plannen lopen al enkele jaren. Al die jaren hebben we vanuit deze agrarische groep geen negatieve geluiden opgevangen. Ze hebben ook geen zienswijze ingediend naar aanleiding van de door de gemeente Peel en Maas verstrekte omgevingsvergunning", laat een woordvoerder van de dorpscoöperatie weten aan Stal & Akker.
Subsidie
Nu de definitieve omgevingsvergunning is verleend, gaan de initiatiefnemers een subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Die subsidie is bedoeld voor bedrijven en instellingen die bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Behalve Zonnepark De Schorf koos de gemeente uit de 17 plannen die werden ingediend ook voor Zonnepark De Spiesberg in Grashoek. Daar gaat het om 14,5 hectare waarbij waterstof wordt geproduceerd.
Foto: Dorpscoöperatie Steingood