Zo stijgt de OZB met 2 procent, de rioolheffing met 4 euro per huishouden en stijgt de afvalstoffenheffing met gemiddeld 9 euro per huishouden. Gemiddeld gaan de inwoners van Peel en Maas zo’n 17,50 euro per gezin meer betalen.
Financiële ondersteuning
Op de begroting houdt de gemeente Peel en Maas 400.000 euro over als extra ‘buffer’. Wethouder Anget Mestrom is trots: “Al helemaal in deze barre tijden”, zegt ze. “Niemand heeft het momenteel makkelijk met de stijgende prijzen.” Daarom gaat de gemeente deze mensen helpen. “We hebben een half miljoen gereserveerd voor mensen die in de knel komen door de inflatie. Zij kunnen bij ons aankloppen. Dit komt bovenop de landelijke ondersteuningen. Momenteel zijn we volop bezig met het maken van de plannen van deze ondersteuning. Op 1 januari moet het plan klaar zijn.”
Steunfonds
Niet alleen de inwoners van Peel en Maas hebben het lastig, ook de verenigingen, stichtingen en overige maatschappelijke organisaties. Zij kampen met hoge energiekosten en daar heeft Mestrom ook een half miljoen voor hen gereserveerd. “Dit plan komt sneller dan de financiële ondersteuning voor de inwoners”, zegt de wethouder. “We hebben veel ervaringen opgedaan met het Corona Steunfonds, dit plan is hiermee te vergelijken.”
Scholen bouwen
Eén van de grootste projecten is het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van Peel en Maas. Voor 2023 betekent dat er vier projecten die op de agenda staan. Er komt een nieuw schoolgebouw voor Kindcentrum FavoRIET in Panningen, ook de kinderen in Maasbree krijgen een nieuw gebouw voor De School. Onderzoek moet nog uitwijzen of Kindcentrum de Kemp in Egchel een nieuw gebouw krijgt of er wordt gekozen voor renovatie. “De inwoners van het dorp gaan hier een belangrijke stem in krijgen”, zegt wethouder Machteld Beukema. Het laatste plan is het Agora-onderwijs onder te brengen in een locatie. “De kinderen zitten nu in basisschool De Pas in Helden, maar dat is geen optimale locatie”, zegt Beukema.
Woningprojecten
Net zoals in andere gemeenten gaat Peel en Maas woningen bouwen het komende jaar. Zo worden de projecten in Egchel (Giel Peetershof), Baarlo (Kuukven) en de ontwikkeling in Panningen-Zuid doorgezet. Ook wordt er ruimte gegeven aan allerlei woonvormen zoals woning- en kavelsplitsing, tiny houses en pre-mantelzorgwoningen.
Duurzaam verbouwen
Geïnvesteerd wordt er in een duurzame leefomgeving. De gemeente gaat inzetten op de herinrichting en afkoppeling van de omgeving Fuusstraat – ’t Sittert in Baarlo en in de Averbodestraat en omgeving in Helden. “We zetten ook in het afkoppelen van regenwater”, vertelt verantwoordelijk wethouder Erik Nijssen. “Straten die echt aan vervanging toe zijn krijgen de nieuwste vormen van duurzaamheid.”
Raad
De begroting ligt 8 november voor in de raad. De gemeenteraad kijkt dan of er zaken geschrapt of toegevoegd worden, of dat de begroting helemaal akkoord is. Al deze plannen gaan in vanaf 1 januari 2023.