Op de kaart zetten
De behoefte van de initiatiefnemers om duurzaamheid op de kaart te zetten, geeft aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Toch is het niet bar en boos, benadrukt Sylvia van Nisselroy, een van de initiatiefnemers. “We hebben inmiddels meer dan veertig duurzame initiatieven gevonden. Je kunt dus wel zeggen dat er al veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid, maar het is nog niet zichtbaar.” Om de duurzame initiatieven in Peel en Maas wél zichtbaar te maken, organiseert DuurSamer Peel en Maas een kijkdag op 22 september.
Duurzame inhoud
Een van de deelnemende initiatieven aan de kijkdag is Gewoon Buitengewoon. Jongeren met een psychische achtergrond kunnen hier terecht om dagbesteding te volgen. “Voor de jongeren zelf is die zinvolle dagbesteding al duurzaam, maar de inhoud van de dagbesteding is dat ook”, zegt Jeanine van Soest van Gewoon Buitengewoon. Het initiatief gaat zich op de kijkdag laten zien met een oud busje dat wekelijks hout rondbrengt in de gemeente. “Op het busje staan verschillende producten die door onze deelnemers zijn gemaakt. Er staat ook op uitgelegd wat we precies doen.”
Veertig gewassen
Ook Herenboeren Ulingshof is aanwezig op de kijkdag. Deze Venlose coöperatie heeft gezinnen die zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen voedselproductie. Het initiatief begon in 2020 met vijftien gewassen, maar dat bleek zo’n succes dat er al gauw werd uitgebreid. “We hebben een perceel van 15 hectare landbouwgrond en 5 hectare bosgrond in pacht van Zorggroep Limburg. Het jaar erna zijn we uitgebreid naar een assortiment met veertig gewassen”, legt Aäron Noya van Herenboeren Ulingshof uit.
Sociaal en duurzaam
Het platform Let’s Kring, dat ook in Peel en Maas actief is, is erop gericht om spullen te delen. “Bijvoorbeeld iets lenen in plaats van zelf te kopen”, verklaart Patrick van ’t Hooft, die aan Let’s Kring verbonden is. “Soms heb je iets maar één keer per jaar nodig. Dan kun je het kopen, maar dan staat het vervolgens maar ergens. Je kan het ook lenen.” Er zijn speciale groepen waarin men om een bepaald product vraagt en dat werpt zijn vruchten af. “Je vraagt het en binnen de kortste keren heb je een reactie: kom het maar halen”, aldus Van ’t Hooft. De groepen worden ook gebruikt om hulp te vragen bij klusjes of andere simpele diensten. “Het is sociaal en duurzaam.”
Kijkdag
De kijkdag van DuurSamer Peel en Maas op 22 september draait vooral om het zichtbaar maken van de diverse duurzame initiatieven, maar dat is niet het enige doel. “We merken dat de initiatieven elkaar ook nog niet zo goed kennen. Wij hopen ook dat zij elkaar na de kijkdag beter weten te vinden en elkaar weer inspireren om nog een stapje verder te gaan. We zijn er namelijk nog lang niet”, stipt Van Nisselroy aan. Frits Verlinden van de Duurzaamheidscoöperatie is het daarmee eens. “Het is de taak van zo’n platform om die duurzaamheid aan de bevolking mee te geven. Wat kunnen wij voor jullie betekenen en wat kunnen we samen doen? Als we het niet samen doen, krijgen we niks.”
De aflevering van Studio P&M over DuurSamer Peel en Maas is vrijdagavond vanaf 18.00 uur te zien op Omroep P&M. Online kijken kan ook: