Talenten
Coopmans gaat vanaf juni jonge, talentvolle schaatsers onder zijn hoede nemen in de regio Utrecht-Gelderland-Overijssel. Het doel van het programma is om de schaatsers klaar te stomen voor een doorstroom naar een van de merkenteams bij de senioren. Een lastige taak, maar daar deinst de Baarlonaar niet voor terug. "Als het te makkelijk was, dan begon ik er niet aan."
Tegen de stroom
Coopmans: "Als het lekker moeilijk is en tegen de stroom, dat is het mooiste wat er is. Dan met een groep mensen en er samen voor gaan en dat dan waarmaken. Daar doe ik het voor." Coopmans denkt nog niet aan stoppen. De Baarlonaar volgde alle opleidingen om schaatscoach te worden en maakte van zijn hobby zijn beroep. "Ik heb nog nooit anders gedaan dan tegen de stroom in gaan. Daar haal ik heel veel energie uit."
Kritiek
Het contract met Coopmans als bondscoach van de teamnummers werd niet verlengd wegens tegenvallende resultaten. Hij kreeg veel kritiek over zich heen. Erben Wennemars noemde Coopmans ongeschikt als coach, omdat hij Femke Kok niet selecteerde voor een van de teams. "Ik kan me niet verdedigen, omdat ik niet alles kan zeggen. Ik volg het meeste ook niet, dus ik heb er niet wakker van gelegen. Mijn omgeving is veel meer bezig met hoe het in de media overkomt."
Ondergeschoven kindje
De Baarlonaar vindt dat het schaatsen in teams in Nederland het onderschoven kindje is. "Het teamonderdeel wordt in Nederland gezien als bijproduct, daar denkt de rest van de schaatswereld anders over. Er wordt in Nederland een beetje met een scheef oog naar gekeken. Het prestige dat een rijder haalt uit een individueel onderdeel, wordt hoger ingeschaald dan de teamonderdelen. We sluiten onze ogen voor de trend die meer dan tien jaar aan de gang is. Dat heeft nog even tijd nodig."