Het raadslid is boos. Hij vindt dat het college de raad met die foutieve informatie op het verkeerde been heeft gezet en heeft vragen aan het college gesteld. "Er zitten uitvoeringskosten bij, maar ik kan me niet voorstellen dat er 300.000 euro nodig is voor de uitvoering. Heel veel mensen die de energietoeslag krijgen, zijn al bekend bij de gemeente."
Niet volledig informeren
"Ik vind het niet volledig informeren. Als ze het wel hadden gedaan, dan was de raad misschien wel overtuigd om de norm op te trekken." Onlangs stelde de partij voor om de inkomensgrens voor de energietoeslag te verhogen, zodat meer mensen gebruik zouden kunnen maken van de toeslag. Dat voorstel werd door de meerderheid van de gemeenteraad verworpen.
Steunfonds
De gemeente heeft ook een steunfonds ingericht. Er zijn nog maar vijf aanvragen toegekend. Wethouder Beukema zei eerder in de raadsvergadering geen voorstander te zijn van de verhoging, omdat ze meer inzicht wil hebben in de cijfers. "Ik weet niet hoe het komt dat er nog maar vijf aanvragen zijn. Daarvoor is meer onderzoek nodig." Raadslid Janssen vindt dat onzin. Hij zegt dat het komt omdat een aanvraag veel te moeilijk is. "Ze moeten het op een makkelijke manier doen. Ze zijn bang dat een paar mensen de uitkering krijgen die het misschien niet nodig hebben. Op de paar mensen, zetten ze de hele groep buitenspel."
Reactie
De wethouder heeft nog niet gereageerd op de vragen van de partij. PvdA GroenLinks heeft al aangekondigd opnieuw voor te stellen om de energietoelsag te verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum.