Panningen, Netherlands

Puddingboterham oplossing voor patiënten met slikproblemen

Verpleegkundigen van ziekenhuis VieCuri waren het beu om patiënten met kauw- en slikproblemen telkens maar vla of pudding voor te zetten. Na een lange periode van onderzoeken, koken en proeven, is er nu een nieuw assortiment voor deze patiëntengroep. Zoals de puddingboterham.
De redactie | 21 augustus 2023 18:58 | Aangepast op 21 augustus 2023 18:58
In VieCuri zijn regelmatig patienten opgenomen met kauw- en slikproblemen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen die een beroerte hebben gehad of patiënten met dementie. Vaak wordt de warme maaltijd voor hen gepureerd. Dat komt de smaakbeleving niet ten goede. Verder bevatten alternatieven zoals kwark, vla en vruchtenmousse vaak veel suikers.

Twee keer per dag vla
Evelien Peeters is neurologieverpleegkundige en werkt op de Brain Care Unit. Zij vond dat het anders moest: “De meeste mensen eten thuis ook niet alleen vla en kwark. Wij boden dit onze patiënten wel aan omdat er weinig alternatieven zijn. Een extra nadeel is dat het veel suikers bevat. Vanwege de verhoogde suikerinname moesten mensen met diabetes na het eten insuline toegediend krijgen. Dat is voor niemand wenselijk maar zeker niet voor mensen met diabetes. Al met al voelde dit niet goed.” Samen met logopedist Laura Jacobs dacht ze na over een oplossing. Laura Jacobs: “Er zijn te weinig goede en betaalbare alternatieven op de markt voor patiënten met slikproblemen. Het staat niet op de kaart, ook niet bij andere ziekenhuizen. Wat we misten is hartige, vloeibare voeding met minder suikers. Verder wilden we de presentatie aantrekkelijker te maken. Om die uitdaging op te pakken, startten we een projectteam waarin naast de verpleging en logopedie ook diëtetiek, voedingsassistenten, koks en de afdeling Foodservices zaten.”

Pudding-boterham
Evelien: “Met het projectteam zijn we gaan pionieren. We zijn zelf gaan koken, proeven en testen. Onze koks lieten al hun creativiteit erop los. En we gingen in gesprek met onze leverancier. We wilden zoveel mogelijk ‘normaal eten’ nabootsen. Zowel in smaak als hoe het eruit ziet. Zo kwamen we uit op de ‘pudding-boterham.’ Het heeft de vorm en smaak van een echte boterham. Je kunt het zelfs besmeren met groentespread, paté, smeerkaas of (suikervrije) jam. Verder bieden we een maaltijdsoep, pasta-bolognese en bami aan.”

Meest gelezen

Raoj ‘ns uit Neer wint P&M Liedjesfestival 2025

Youri Buis | 13 jan 2025 11:03

Besloeteloos uit Koningslust wint PJP Bokaal 2025

Youri Buis | 10 jan 2025 22:52

Bekijk alle optredens van het P&M Liedjesfestival

De redactie | 11 jan 2025 15:18

Teruglezen: P&M Liedjesfestival 2025

De redactie | 10 jan 2025 17:49

Lees ook

Meer verkeersongevallen in Peel en Maas en Beesel in 2023

Het aantal verkeersongevallen in de gemeenten Peel en Maas en Beesel is in 2023 flink gestegen, zo b...

Hekken verwijderd na hoge waterstand Maas

De gemeente heeft dinsdag de hekken weggehaald die waren geplaatst om wegen en paden af te sluiten n...

Schoorsteenbrand in Kessel-Eik snel onder controle dankzij samenwerking brandweer

De brandweerkorpsen van Kessel en Venlo hebben zondagavond een schoorsteenbrand in Kessel-Eik geblus...

Het Knikkermuseum

In Museum Peel en Maas beleef je van vrijdag 7 februari tot en met zondag 31 augustus het Knikkermus...

Terugkijken: Achter de schermen bij het P&M Liedjesfestival

Het P&M Liedjesfestival is een feest van muziek en talent, maar achter de schermen gebeurt minstens ...

Peelpush hard onderuit bij Sudosa-Desto

De volleybalsters van Peelpush hebben zaterdag een pijnlijke nederlaag geleden in Assen. De Meijelse...