Bestemmingsplan
Stichting Onze Toekomst wil aan het Veersepad een zorgcomplex met dertien appartementen bouwen. Inwoners van Kessel zijn daarop tegen en voerden een procedure tegen de gemeente Peel en Maas. In oktober droegen zij argumenten aan waarom de bouw van het complex in strijd zou zijn met het bestemmingsplan.
Afgewezen
Zo zou de gemeente de bestemmingsplanprocedure voor een deel achter gesloten deuren hebben gevoerd. Daarnaast zou de nieuwbouw te groot worden en niet in de omgeving passen. De bezwaren zijn onder de loep genomen en op één na allemaal afgewezen. Wel heeft de gemeente een steek laten vallen rond de Milieu Effect Rapportage (MER), zo oordeelt de rechter. Het beroep van de Kesselnaren wordt daarom formeel gegrond verklaard en het besluit van de gemeenteraad wordt vernietigd.
Geen gevolgen
Die vernietiging heeft echter geen gevolgen, zo oordeelde dezelfde rechter. Dat komt doordat de gemeente de MER-procedure alsnog goed heeft doorlopen. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat er geen ecologische belemmeringen zijn. Voor de rechter was dat een reden om gebruik te maken van een artikel in de wet, waardoor de vernietiging van het raadsbesluit geen gevolgen heeft.
Omgevingsvergunning
Inmiddels is het getouwtrek tussen omwonenden en de gemeente al minstens vier jaar bezig. Stichting Onze Toekomst bestaat uit een groep van 25 Kesselse inwoners die het beoogde zorgcomplex samen willen bouwen om op latere leeftijd voor elkaar te kunnen zorgen. Een historisch pand uit 1840 werd al gesloopt. Omwonenden doen er alles aan om de bouwplannen tegen te houden en voeren momenteel nog een andere juridische procedure tegen de gemeente. Die gaat over de verlening van de omgevingsvergunning.