Kots-achtige geur
De bewoners rondom het Panningse bedrijf hebben er een dubbel gevoel bij. “Enerzijds ben ik natuurlijk blij omdat er voor de gezondheid, in elk geval op korte termijn, geen schade is. Anderzijds geeft het wat minder druk bij het bedrijf om hun verantwoordelijkheid te nemen,” zegt Marcel Janssen, één van de omwonenden. Een andere buurtbewoner, Jeroen Clabbers, omschrijft de geur als penetrant en weeïg. “Soms lijkt het op zetmeelachtig, soms op een soort van kots-achtige geur. Het is echt niet prettig.”
Provincie
Al jaren klagen inwoners over de geuroverlast van drogerij Van de Weijer in Panningen. Dit jaar alleen al kwamen er ruim 200 klachten binnen bij de gemeente. Ruim 100 klachten werden er bij de provincie gemeld. De provincie is de vergunningverlener van het bedrijf.
Aan tafel
En dus moet er iets gebeuren. Dat vindt de gemeente ook. Burgemeester Delissen wil dan ook snel met alle partijen in gesprek om tot een oplossing te komen. “Dat betekent ook dat we met alle partijen aan tafel gaan, zowel de ondernemer als de omwonenden als ook de provincie, om te kijken wat we voor eens en altijd kunnen doen om ervoor te zorgen dat de overlast geweldig afneemt en het liefst helemaal verdwijnt,” aldus de burgemeester.
‘Echt niet te doen’
Niet alleen de buurt heeft er last van. Ook in het centrum van Panningen is er overlast. Clabbers en Janssen worden gedwongen om tijdens deze zomerperiode binnen te zitten. “Je kunt gewoon niet buiten zitten, dat is onmogelijk,” zegt Janssen geïrriteerd. “Het trekt in je kleding en in je huis. Het is gewoon zeer onprettig en dat is al jaren zo,” vervolgt hij. Clabbers ervaart hetzelfde. “Als de wind verkeerd staat, moeten de ramen en deuren gesloten worden. We kunnen dan echt niet buiten gaan barbecueën, dat is echt niet te doen.”
Technische oplossingen
Het bedrijf zal met een oplossing moeten komen. Eerder werd al onderzocht of het bedrijf verplaatst kan worden, maar die kans is heel klein. “Ze moeten echt gaan kijken naar bijvoorbeeld technische oplossingen,” zegt wethouder Rob Wanten van de gemeente Peel en Maas. “Wij snakken ook naar een uitkomst, want het duurt lang. De overlast is er en die willen we zo snel mogelijk weg hebben.”