Panningen, Netherlands

Peel en Maas ruim 3 miljoen euro kwijt aan coronapandemie

Door de coronapandemie heeft de gemeente Peel en Maas dit jaar 3,3 miljoen euro moeten uitgeven voor onder andere compensaties en extra maatregelen.
Deborah Parren | 1 november 2021 21:50 | Aangepast op 1 november 2021 21:50
De grootste kostenpost was de TOZO-regeling voor ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen.

Eigen rekening

Dat kost de gemeente naar verwachting 1,2 miljoen euro. Maar Peel en Maas ontvangt van het Rijk ruim 3,1 miljoen euro aan compensatie. Dat betekent dat van alle gemaakte kosten nog 192.000 voor eigen rekening is.

Geen huur

Peel en Maas kwam ondernemers maar ook kermisexploitanten tegemoet in kosten. Zo hoefde er geen huur betaald te worden door ondernemers die hun terras op gemeentegrond hadden staan. Daardoor liep de gemeente 23.000 euro aan inkomsten mis.

Geen standgelden

Kermisexploitanten hoefden dit seizoen geen standgelden te betalen aan de gemeente. Dat scheelde 56.000 euro. Ook ontving Peel en Maas bijna 2 ton minder aan huurinkomsten van kantines en sport- en cultuuraccommodaties.


Extra handhaving

Verder was de gemeente bijna één ton kwijt aan meer inzet van handhavers die toezagen of de coronamaatregelen werden nageleefd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen werden meerkosten van 59.000 euro gemaakt om op de stemlocaties extra maatregelen te treffen.

Meer jeugdhulp

Ook klopten er meer jongeren aan voor hulp. De gemeente ziet een toename in het aantal cliënten bij de begeleidingstrajecten. "Die toename kunnen we in hoofdzaak in verband brengen met problemen die ontstaan zijn tijdens of vanwege de coronaperiode." Het gaat om in totaal 592 cliënten van januari tot augustus ten opzichte van 508 cliënten in dezelfde periode vorig jaar.

Intensivering

Wel bleken de trajecten intensiever te zijn. De gemiddelde kosten per cliënten steeg namelijk met bijna 1000 euro tot 5.245 euro. De problemen zijn volgens de gemeente door de coronacrisis verzwaard. Dat is ook te zien binnen de Wmo. Daar namen tevens de kosten per casus toe, omdat de zorgvraag zwaarder waren.

Steunfonds

Peel en Maas riep het steunfonds Corona in het leven om verenigingen en stichtingen te helpen die door corona in de financiële problemen raken. Dat loopt nog tot eind dit jaar. "We bekijken hoe corona zich ontwikkelt. Als het terugvalt, zullen we opnieuw maatregelen treffen", vertelt wethouder Paul Sanders.

In de begroting voor 2022 is vooralsnog geen geld gereserveerd voor eventuele maatregelen vanwege de coronacrisis.

Lees ook

Hertaling Limburgs dialect voor Peel en Maas en Hoes veur 't Limburgs

Een groep hertalers werkt samen met Bibliotheek Maas en Peel aan een hertaling ‘Leef Limburgs’ voor ...

Woninginbraak in Meijel, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak in Meijel. Deze werd gepleegd tussen woens...

Politie zoekt getuigen van diefstal in Kessel

De politie is op zoek naar getuigen van een diefstal in Kessel. Deze werd gepleegd op woensdag 4 sep...

Werkzaamheden Grashoek opnieuw vertraagd: Helenaveenseweg langer dicht

De Helenaveenseweg in Grashoek blijft vijf weken langer afgesloten vanwege werkzaamheden. Volgens de...

Bevo Hc begint Super Handball League met derby

Bevo Hc speelt zaterdagavond zijn eerste wedstrijd in de Super Handball League, de competitie die to...

Ook op privéterrein geldt voortaan muilkorfplicht voor gevaarlijke hond

De gemeente Peel en Maas heeft wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)...