Daarom heeft het gemeentebestuur een aanvraag ingediend voor de proeftuin Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). De Rijksoverheid ondersteunt financieel met het aardgasvrij maken van wijken.
Ondergrondse thermoskan
Peel en Maas wil dat gaan doen met he Warmte | Koude-net Panningen. Dat is een initiatief van energiecoöperatie Peel Energie en Ecovat. Het gaat om een project van 2020 waarbij met een ondergrondse thermoskan warmte en koude opgeslagen kan worden. Daarmee kunnen woningen en gebouwen het hele jaar voorzien worden van duurzame warmte en koude. Deze kunnen daardoor afgekoppeld worden van het aardgasnet.
Draagvlak
De gemeente Peel en Maas, woningcorporatie Wonen Limburg, Peel Energie en Ecovat tekenden in het voorjaar een intentieverklaring om aan de slag te gaan met het initiatief. Onder de inwoners is gepeild of er genoeg interesse is voor het Warmte | Koude-net. Daaruit bleek dat er draagvlak is. Dat was reden om de PAW-aanvraag voor te bereiden en in te dienen.
Selectie proeftuinen
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt volgend jaar in het eerste kwartaal de selectie van de proeftuinen bekend. Als de aanvraag van Peel en Maas goedgekeurd wordt, krijgt de gemeente een bijdrage van maximaal 4 miljoen euro. De gemeenteraad is dan nog aan zet om te bepalen dat het bedrag wordt ingezet voor het project.
Klimaatakkoord
Het is de bedoeling dat uiterlijk 1 januari 2050 woningen en gebouwen van het aardgasnet afgekoppeld zijn. Dat zijn één van de afspraken die in het Klimaatakkoord staan. Gemeenten stellen een Transitievisie Warmte op om vast te stellen binnen welke termijn en op welke wijze welke wijken van het aardgasnet af kunnen. Panningen is met dit initiatief het eerste concrete plan van de gemeente.
Panningenaren zijn afgelopen maand tijdens een informatiebijeenkomst en online webinar geïnformeerd over het initiatief.
Foto: Unsplash