De extra plekken zijn nodig, omdat de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nu vol zitten met asielzoekers die wachten op de beslissing of zij in Nederland mogen blijven. Dat worden er steeds meer, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst het aantal nieuwe asielaanvragen niet aankan.
Voorstander
Een van die plekken waar de overlast groot is, is in Budel in de gemeente Cranendonck, waar oud-wethouder van Peel en Maas Roland van Kessel burgemeester is. Hij is groot voorstander van de spreidingswet. "Wij denken dat wanneer je deze doelgroep in kleinere aantallen verspreid op het land opvangt, je het veel beheersbaarder kunt maken. Op het moment dat we hier een kleiner aantal op de opvanglocatie hebben zitten, neemt in de gemeente Cranendonck de overlast af. Dan kan men het beter in de gaten houden."
Verdeling
Volgens de spreidingswet worden de extra opvangplekken verdeeld over alle gemeenten. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is. Voor Peel en Maas gaat het om 271 plekken, voor Beesel 72. Van Kessel hoopt dat er met extra plekken verlichting komt voor de opvanglocatie in zijn gemeente. "Iedere gemeente heeft aan moeten geven wat ze voor 2024 aan opvang kunnen organiseren. Het gaat om opvang van vluchtelingen uit Oekraine, statushouders en asielszoekers. De gemeenten hebben al nagedacht, maar afgewacht totdat de wet in gaat." De burgemeester denkt dat er op korte termijn plekken bij gaan komen.
Behoefte
Er zal de komende twee jaar in Nederland naar verwachting aan 96.000 opvangplekken voor asielzoekers behoefte zijn.