Wateraccumulatie is een opeenhoping van water op het dak. Dit kan worden veroorzaakt door heftige regenval, maar ook door achterstallig onderhoud. Vrijdag vond er enige tijd heftige regenval plaats in Baarlo. "Als het dak niet goed is ontworpen, kan het zo zijn dat het dak instort." Gebouwen die gebouwd zijn voor het jaar 2000 hebben een grotere kans om in te storten, omdat de berekening voor deze opeenhoping niet gemaakt is. "Er zijn in de jaren '80 en '90 regelmatig gebouwen ingestort. Sinds 2006 is er een richtlijn. Bij oudere gebouwen is er nog steeds dat risico", waarschuwt Pasterkamp. "Het is dan ook belangrijk dat een eigenaar regelmatig het dak inspecteert. De regenpijpen mogen niet verstopt raken."
Oorzaak
De gemeente liet maandag weten nog niet te weten wat precies de oorzaak is. De docent bouwtechniek adviseert de gemeente om alle opties open te houden. "Je moet eerst kijken wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Het zou ook zo kunnen zijn dat de houten spanten niet goed waren. Die moet je naast elkaar leggen en dan komt vanzelf de meest waarschijnlijke oorzaak naar voren."
Controle
Het gebouw stamt uit de jaren '80, en is gebouwd onder een vergunning van de toenmalige gemeente Maasbree. Na oplevering is het gebouw nog één keer gecontroleerd, in 2017. Toen moesten vanwege een landelijke eis alle metalen onderdelen van het zwembad worden gecontroleerd op roest. Maar daarbij ging het niet om de constructie van het gebouw.
Vertrekken
De instorting van het dak van het zwembad was dit weekend voor veel vakantiegangers reden om hun spullen te pakken en te vertrekken van De Berckt. De horeca op het terrein werd eerder al gesloten op last van de gemeente.