Losse eindjes
In november vorig jaar
gebeurde hetzelfde. Toen vond het college dat er te veel losse eindjes aan het voorstel zaten. Dinsdagavond bleek dat daar niet veel in is veranderd. Dat kwam wethouder en portefeuillehouder Rob Wanten op flinke kritiek te staan. Het college wil de molen aan de Roode Eggeweg gaan verplaatsen omdat er ruimte moet worden gemaakt voor woningbouw rond die locatie.
Belemmeringen
Vijf personen maakten aan het begin van de vergadering gebruik van hun spreekrecht. Een van hen was Anke Heijligers-Bex, eigenaresse van aardappelschilbedrijf Bex BV. Haar bedrijf zou op zo’n 130 meter van de verplaatste molen komen te liggen, wat voor belemmeringen in de bedrijfsvoering zorgt. Precies dat moet koste wat het kost worden voorkomen, iets wat ook staat beschreven in een brief die Bex BV heeft ontvangen.
Verwarring
Ook Natasja Vaasen van het CDA krijgt signalen dat ondernemers aan de Schijfweg-Noord alsnog last krijgen van een molen op die locatie. Omdat Vaasen van mening is dat woningbouw de grootste prioriteit dient te hebben, stelt ze voor om de beoogde locatie uit het raadsvoorstel te halen. Deze voorzet zorgde voor enige verwarring in de raadzaal. Enerzijds omdat er al een uitgebreid locatieonderzoek heeft plaatsgevonden en anderzijds omdat portefeuillehouder Wanten te kennen gaf dat de beoogde locatie ‘niet in beton is gegoten’.
Te veel onduidelijk
Vaasen oppert op samen met de Kesselnaren in gesprek te gaan over een nieuwe locatie voor de molen. Frits Berben van PvdA/GroenLinks vraagt zich af hoeveel locaties er überhaupt nog tot de mogelijkheden behoren. “Als die er niet zijn, waar beginnen we dan aan? Terug naar Meijel zou misschien kunnen?”, grapte het raadslid. Uiteindelijk was het merendeel van de partijen het erover eens dat er nog te veel onduidelijkheid heerst, waardoor er onmogelijk een weloverwogen beslissing kan worden genomen.
Minachting van de raad
Na twee uur vergaderen ontstond er commotie in de raadzaal. Paul Sanders van de VVD begon over een brief van een inwoner, die door het college zou zijn achtergehouden voor de raad. Wanten ontkende dit en beweerde dat alle ingekomen stukken openbaar zijn gemaakt. Voor Sanders was dat de druppel. Hij sprak van ‘minachting van de raad’ en vroeg een schorsing van tien minuten aan.
Grens overschreden
Na de hervatting bleek het te gaan om een brief die de inzender aan het college had overhandigd. Sanders was furieus. “We nemen het de wethouder zeer kwalijk. Wat ons betreft heeft hij een grens overschreden en zullen we er in de volgende vergadering op terugkomen”, aldus de VVD-fractievoorzitter. Nadat duidelijk werd wat er daadwerkelijk met de brief gebeurd is, reageerde Wanten op de woorden van Sanders. “Het is geenszins de bedoeling om zaken achter te houden. Daar zit geen enkel belang bij.”
Geen hamerstuk
Omdat het raadsvoorstel niet is aangenomen, wordt het geen hamerstuk tijdens de eerstvolgende raadsvergadering. Veel rondom dit onderwerp is nog onduidelijk, maar duidelijk is wel dat de lokale politiek nog niet klaar is met discussiëren. Ook de meningen van omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden zullen ongetwijfeld verdeeld zijn.