Op 1 februari startte het moestuinproject, waarin deelnemers groenten, zoals uien en wortels verbouwen. "Voordat je samen aan tafel zit, moet je natuurlijk wel iets doen," vertelt een van de initiatiefnemers. Het project gaat verder dan alleen voedsel verbouwen; het draait om verbinding en samenwerking tussen verschillende culturen.
Deelnemers, onder wie zowel buurtbewoners als nieuwkomers uit de opvanglocatie in Maasbree, werken samen aan het onderhouden van de tuin. "We hebben meerdere culturen bij elkaar, dus het is ook een oefening in communicatie en afstemming," legt een vrijwilliger uit. "Tot nu toe verloopt de samenwerking uitstekend."
Vrijheid en verbinding
Voor veel deelnemers betekent de moestuin meer dan alleen groenten oogsten. "Het is een kans om weer te voelen dat we leven," vertelt een van hen. "We zijn naar Nederland gekomen om te ontsnappen aan een moeilijke situatie, en hier in de tuin voelen we ons weer vrij."
Naast het tuinieren leren deelnemers veel van elkaar. "Sommigen hebben nog nooit gezien hoe een plant groeit," zegt Simone Loozen, die de kar trekt in de tuin. "Een meisje vroeg me ooit: 'We hebben de zaadjes nu in de grond gedaan, maar waar zijn de plantjes dan?' Het is prachtig om die ontdekkingen te zien."
Toekomstplannen
De moestuin groeit gestaag en er zijn plannen om de tuin verder uit te breiden. Er komen een informatiebord en een bankje, en wellicht kunnen in de toekomst meer gezinnen aansluiten. "Mensen durven hier meer, ze worden vrijer en komen met nieuwe ideeën. Het geeft een stevige basis om samen te leven en te groeien," aldus José Lenders van de Cultuurtuin. Met de lente in aantocht en de eerste gewassen in de grond, is het Tutti Frutti Bos een plek waar verbinding tot bloei komt.