Panningen, Netherlands

Veel vragen onbeantwoord na instorten zwembad in Baarlo

Er zijn nog altijd veel vragen na het instorten van zwembad De Berckt in Baarlo. Hoe kon het dak vrijdag naar beneden komen? En waarom werden de hulpdiensten niet gealarmeerd?
De redactie | 15 juli 2024 13:46 | Aangepast op 15 juli 2024 13:46
De schade is groot nadat vrijdag een deel van het zwembad De Berckt in Baarlo naar beneden kwam. Er zijn nog veel vragen over hoe het kon gebeuren. De parkmanager en de Oostappen Groep hullen zich voorlopig in stilzwijgen. Media wordt met harde hand van het pand geweerd.

Achterstallig onderhoud
De meeste parkbewoners denken dat achterstallig onderhoud de aanleiding is dat het misging vrijdag. Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gevallen. Dat beseft Christianne van Lieshout uit Eindhoven zich ook maar al te goed. Kort voordat het dak instortte, zat ze zelf nog in het bad. Het zwembad was tot vrijdagmiddag nog in gebruik. Ze vertelt dat toen ze in de gaten kreeg dat het dak zou gaan instorten, ze de vijftig badgasten heeft gesommeerd om het zwembad te verlaten. Niet veel later kwam het dak naar beneden.

Kijkje nemen
Veel mensen komen een kijkje nemen bij het bad in Baarlo. Vanuit de weg is de schade goed te zien. Ook foto's vanuit de lucht geven een beeld van de schade. Veel vakantiegasten zijn inmiddels vertrokken, want nu er ook geen zwembad meer is, lijkt de pret op het park over. De horeca is al gesloten, op last van de gemeente. Dat gebeurde omdat er mogelijk sprake is van criminele activiteiten. Vakantiepark De Berckt is onderdeel van de Oostappen Groep, die eerder eigendom was van televisiepersoonlijkheid Peter Gillis.

Hulpdiensten
Vrijdagavond kwamen de eerste signalen van het instorten van het zwembad bij Omroep P&M. De vraag blijft waarom het park geen hulpdiensten heeft ingeschakeld. Zijn ze bang dat er zaken ontdekt worden die niet boven water mogen komen? Of waren ze opgelucht dat er geen gewonden of zelfs doden zijn gevallen? Het had veel slechter kunnen aflopen, dat realiseert Christianne van Lieshout zich ook. "Dan had ik dit niet door kunnen vertellen. En mijn kinderen en man ook niet," zegt ze geëmotioneerd.

Reactie gemeente
De gemeente reageert later vandaag. Momenteel worden er nog zaken onderzocht.

Lees meer over:

De Berckt|Zwembad|

Lees ook

De Berckt dient sloopmelding in voor zwembad

Oostappen Vakantiepark De Berckt in Baarlo heeft een sloopmelding bij de gemeente ingediend voor de ...

Vakantiepark De Berckt dicht: “Zaken naar voren gekomen die aanleiding gaven”

De Berckt in Baarlo beschikt niet langer over een exploitatievergunning. De gemeente heeft besloten ...

Opeenhoping water op dak mogelijke oorzaak instorten zwembad

Een opeenhoping van water op het dak is mogelijk een oorzaak van het instorten van het zwembad van D...

Gemeente: eigenaar verantwoordelijk voor veiligheid zwembad

De gemeente Peel en Maas heeft eerder geen signalen gekregen dat de constructie van het zwembad in B...

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

Op sociale media wordt een video gedeeld, waarop te zien is dat het dak van zwembad De Berckt in Baa...

Dak zwembad Baarlo ingestort

Het dak van zwembad De Berckt in Baarlo is vrijdagavond laat ingestort. Het zwembad is voorlopig ges...