Panningen, Netherlands

Universiteit Maastricht doet onderzoek naar smeergedrag op scholen

Smeren, smeren, smeren. Dat was vorig jaar het dringende advies van artsen van VieCuri. Ook dit jaar deelt het ziekenhuis gratis zonnebrandcrème uit aan scholen. Het project is uitgebreid met een samenwerking met zorginnovatielab van het UMC+ in Maastricht.
Youri Buis | 23 mei 2024 14:15 | Aangepast op 23 mei 2024 14:15
Huidkanker
Dermatoloog Karen van Poppelen van VieCuri wil met het zorginnovatielab een grotere vuist maken tegen huidkanker. Vorig jaar werd voor het eerst gratis zonnebrandcrème uitgedeeld, net als een lespakket voor scholen. Het begon bij basisscholen, maar inmiddels krijgen ook middelbare scholen het project aangeboden. “Daar komt het onderzoek van de universiteit van Maastricht nog bij, waardoor we beter inzicht krijgen in het gedrag rondom smeren en zonbescherming. Dat is heel belangrijk”, vertelt Van Poppelen.

Verbranding
Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en elk jaar krijgen meer mensen de ziekte. De afgelopen tien jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Gemiddeld gaat het om één op de vijf Nederlanders. “De belangrijkste reden daarvan is zonverbranding en te bruin worden. Met name de verbranding op jonge leeftijd is cruciaal”, benadrukt Van Poppelen.

Natuurlijke setting
Observeren is het belangrijkste, aldus hoofdonderzoeker Francine Schneider van de Maastrichtse universiteit. “We willen in een natuurlijke setting kijken wat er gebeurt, zonder dat wij daar veel invloed op hebben. Ook gaan we met personeel praten en krijgen kinderen in de lessen een kleine opdracht”, legt ze uit.

Risico’s
Studenten van het UMC+ doen de komende weken onderzoek op twee scholen in Peel en Maas: de Omnibus in Baarlo en de Groenling in Panningen. Saskia Doemges is directeur van de Omnibus en vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd weten welke risico’s er zijn in de zon. “We zagen vorig jaar dat er aan de hele campagne voordelen en nadelen zitten. We hebben ook gekeken naar wat we zelf kunnen doen. Het is heel interessant om te kijken of het ook daadwerkelijk werkt”, zegt de directeur.

Lees ook

Panningse onderzoekt de invloed van vleesvervangers

Linsay Ketelings promoveerde vorige week met haar onderzoek aan de Universiteit Maastricht. In haar ...

VieCuri verkoopt ziekenhuislocatie Venray voor woningbouw

Ziekenhuis VieCuri heeft de locatie in Venray verkocht aan de ontwikkelcombinatie Van Grunsven Groep...

Drukke jaarwisseling bij VieCuri met vuurwerkincidenten

Bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo is de jaarwisseling relatief rustig gestart, maar verliep de na...

Bereikbaarheid VieCuri met Kerstmis en Nieuwjaar

Tijdens de feestdagen is de bereikbaarheid van ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray aangepast.

Plaszakken voor patiënten VieCuri voor beter milieu

Patiënten in VieCuri die een CT-scan krijgen met contrastvloeistof, ontvangen vanaf nu speciale plas...

Blue Light Ride trekt via Peel en Maas naar VieCuri in Venlo

Met de Blue Light Ride kunnen kinderen op de kinderafdeling van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo even...